ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:712/1309)

Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 242

obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.  Podajemy posypane cukrem pudrem

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 138

śmietanki 18% - gałka muszkatołowa - 50 g sera gouda - kilka gałązek natki pietruszki Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto do tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Masło musi być schłodzone. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora(...)gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut . Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch dajemy starty na tarce

Kuchenne Wariacje
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 204

sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić na 15 minut po czym smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać

My simple kitchen
Budyniowe ciasteczka z oczkiem 145

żółtko jaja, 2 szt mleko, 2 łyżki marmolada owocowa Przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz marmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie nakładamy

Gotowanie moimi oczami
Piernikowy omlet 179

szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika  olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Placuszki twarogowe, delikatne i puszyste 148

miski wrzucić żółtka, cukier lub miód, cukier waniliowy,twaróg i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy twarogowej, ale już mieszać za pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Rozgrzać mocno patelnię, nałożyć na patelnię porcje ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć na małym ogniu tak długo, aż placuszki będzie można odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Piernikowa tarta z dyni 145

Przepyszna tarta o aromacie piernika  o wspaniałym nie typowym musie z dyni  Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl mąki • 1 żółtko • 1/2 szkl cukru pudru • 1 łyżka czubata kakao • 1 łyżka przyprawy do piernika • 125 g masła • 1 łyżka śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie • 400 g musu z dyni(...)masłem wyłożyć schłodzonym ciastem  Ciasto nakłuć widelcem 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem  wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut  ciasto wystudzić  • Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody  Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić

W królestwie smaków Beaty
Strucla z jabłkami 197

pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową. Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy. Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Lebkuchen 172

grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta porowa z boczkiem 190

piekarnika na 10 minut.  W miseczce mieszamy trzepaczką rozmącone jajka i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gdy ciasto się podpiecze,  elikatnie ściągamy papier i  wykładamy na nie nasz por z boczkiem.  Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną.  Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.  Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret.  To danie

Smakuj życie!
Wegański tort czekoladowo-malinowy 366

przesiej do niego cukier puder, dodaj olej kokosowy i zamieszaj, Abu uzyskać gładką, lśniącą polewę. Pozostaw ją do przestudzenia.  Ostudzone ciasto i polewę połącz ze sobą: za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź polewę na wierzchu. Na zakończenie czekoladową masę udekoruj świeżymi malinami.  12 porcji (umownie

Roślinna - blog wegański
Rabarbarowe ciasto bezglutenowe 131

pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut

AZgotuj!
Tęczowe babeczki 134

Składniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy

The Sweet Damsel
Ciasteczka imbirowe. 102

masła 70 g miodu 1 jajko      Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy do ubitego masła i miksujemy, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy około 45 minut.      Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Muffinki z syropem klonowym 97

masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania