ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:704/1309)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 110

startej skórki pomarańczowej Wykonanie kruszonki: Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki. Wykonanie ciasta: Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski

Mania Wypiekania
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 151

się zważy.  W szystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście

Blondynka Gotuje
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 148

przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami   Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły

potrawyregionalne
CIASTO Z RABARBAREM 165

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem.   Masło roztopić(...)odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym   na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie  składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek

RAROSSA
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 416

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla

Smakołyki Bereniki
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 833

wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy. A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy ! Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek(...)zdjąć z ognia. Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki   wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz.  Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.  Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest

kolorowotorcikowo
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą (pieczony) 201

masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.   Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.)   Piec z parą wodną przez około 50-60 minut

Di gotuje
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 162

dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać, by dynia się nie spaliła)Ostudzić i zmiksować na gładką masę (będzie to pełna szklanka).Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawi(...)godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min.Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej.Bułeczki przykryć ściereczką do napuszenia na ok 25-30 min.Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.Piec w temperaturze 190 stopni

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 193

cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy.  Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem Inspiracja - Souvlaki for the Soul Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm): składniki mokre: 250 ml jogurtu greckiego 80 ml oliwy o łagodnym smaku(...)sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach.  Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.  Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem.  Cukier limonkowy - wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Magiczne 8516

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok .  I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 60'C Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka żydowska 153

Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22(...)razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto cytrynowe z borówkami 160

borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki:    3 jajka(...)cytryny,  skórka z całej cytryny,  150g borówki amerykańskiej. Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut

Z miłości do słodkości
Empanadas 129

jajko i 5 do 7 łyżek lodowatej wody, mieszamy. Przecieramy w palcach mąkę z tłuszczem na gładką masę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas część glutenu, a ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta

Karo in the Kitchen
Ciasto jogurtowe z jabłkami 275

Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!   Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju(...)cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity

maniapieczenia
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 221

przepisy sięgamy  gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się  proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników.  Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25  sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku(...)odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, oraz  cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu

RAROSSA
Ciasto z dynią i jabłkami - pyszne 150

modyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju  1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych(...)cynamon, rodzynki - dobrze utarłam  Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.         Po wierzchu polałam taką polewą jak Monika zrobiła do swojego ciasta marchewkowego

Proste Potrawy