ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:704/1309)

Strucla z jabłkami 207

pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową. Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy. Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Lebkuchen 185

grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta porowa z boczkiem 205

piekarnika na 10 minut.  W miseczce mieszamy trzepaczką rozmącone jajka i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gdy ciasto się podpiecze,  elikatnie ściągamy papier i  wykładamy na nie nasz por z boczkiem.  Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną.  Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.  Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret.  To danie

Smakuj życie!
Wegański tort czekoladowo-malinowy 382

przesiej do niego cukier puder, dodaj olej kokosowy i zamieszaj, Abu uzyskać gładką, lśniącą polewę. Pozostaw ją do przestudzenia.  Ostudzone ciasto i polewę połącz ze sobą: za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź polewę na wierzchu. Na zakończenie czekoladową masę udekoruj świeżymi malinami.  12 porcji (umownie

Roślinna - blog wegański
Rabarbarowe ciasto bezglutenowe 145

pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut

AZgotuj!
Tęczowe babeczki 147

Składniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy

The Sweet Damsel
Ciasteczka imbirowe. 117

masła 70 g miodu 1 jajko      Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy do ubitego masła i miksujemy, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy około 45 minut.      Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Muffinki z syropem klonowym 109

masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi

Mania Wypiekania
Katayef - arabskie placuszki 177

było grudek. Odstawić na minimum 15 minut. W tym czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smażone kwiatki 211

nich to co tam mogło wleźć. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, jajko i wlewamy mleko. Miotełką mieszamy do otrzymania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.  Na patelni rozgrzewamy olej. Moja metoda smażenia polegała na zrobieniu plamy z ciasta i położeniu na niej kwiatów, po czym przykryciu jej większą porcją ciasta. Kwiatom bzu podczas smażenia z pierwszej strony odcięłam nożyczkami

les mirabelles
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 160

misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą 92

monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej

Milion Smaków
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 213

dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu

Mienta blog
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 151

proszek do pieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 161

najlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni ok 40 minut) : - Wszystkie składniki na chlebki wymieszać w misce do połączenia w 1 masę - Posypać stół mąką i na nim ugniatać 2 minuty ugniatać dosypując mąki aż do momentu kiedy ciast nie będzie kleić się do rąk - Ciasto włożyć do miski posypanej mąką - Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania