mieszamy łyżką do powstania gęstej, kleistej masy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszamój pierwszy wypiek z dynią i żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej! Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas. Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka(...)oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym
Pasja Smakuszkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 czubata łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 90 g miękkiego masła Dodatkowo: oliwa z oliwek do posmarowania ciasta ketchup do posmarowania ciasta 150 g mozzarelli do pizz, utartej kilka plastrów salami zioła prowansalskie CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę(...)minut. 2. Resztę mąki mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Dodajemy masło i zagniatamy tak długo, aż masa będzie jednolita. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyciągamy na blat oprószony mąką i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy
My Culinary Artskładników. Formę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka(...)dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować ze skórką cytrynową na puszystą masę. Do masła dodawać po 2 łyżki budyniu, za każdym razem czekając aż składniki dobrze się połączą. Składanie Pierwsze ciasto ułożyć w formie, posmarować dżemem. Na dżemie rozsmarować krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugie ciasto, lekko docisnąć. Czekoladę stopić z mlekiem
Pełny talerzkruchego ciasta, wbrew wszystkiemu, nigdy nie lubiłam używać foremek do tarty. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Warto przed pieczeniem delikatnie "podziurkować" je widelcem, by nie spuchło i nie odkształciło się. Gdy podstawa upiecze się i ostygnie, przygotowujemy masę. Cukier zagotowujemy(...)szklanki wody, zmniejszamy ogień i pilnujemy momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy/ucieramy masę do czasu, gdy zbieleje.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku (w razie potrzeby z odrobiną wody), po czym mieszamy z rozpuszczonym, utartym cukrem i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą i płynną polewę wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Przyznaję się bez bicia, że do tego ostatniego nie przyłożyłam się
Kuchenna Kontrrewolucyamega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców. Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście jogurt. Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :) Więc do dzieła:) Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml 3 kubeczki (3x 200ml ) mąki pszennej(...)duże. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski, dodaję resztę składników. Wszystko mieszam łyżką, powstanie gęsta masa. ( nie miksujemy, trzeba mieszać, inaczej wyjdzie zakalec ) Średniej wielkości blaszkę( 30 x 20) do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, na wierzchu układam śliwki. Piekę 50 minut w 180 st. C Zimne ciasto można oprószyć pudrem z wanilią. Tradycyjnie zostawiam
Takie tam pichcenieRodzynki namoczyłam, osuszyłam na papierowym ręczniku. Orzechy posiekałam, jabłka i gruszę obrałam, pokroiłam w kostkę. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę wymieszałam z żółtkami, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodałam ubitą pianę z białek, pokrojone owoce, rodzynki i orzechy. Ciasto wyłożyłam na blasze o średnicy 24x33. Piekłam w temperaturze 180 ºC przez 50 minut ( do suchego patyczka ). Gdy ostygło wierzch
Darcia w kuchniszklanki mleka, cukier waniliowy Przygotowanie: Jajko rozetrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na gęstą, białą masę, postawić na mały ogień i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia i do zagęszczenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon
kulinarnajamka.blogspot.comMega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło. Składniki na lukier ucieram i polewam
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, mąkę wymieszaną z sol, cynamonem, kardamonem oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak JedzeniaUlubione ciasto mojego męża, w sumie tak sobie myślę, że chyba nie ma osoby, która nie lubi marchewkowego, prawda?! :) Piekłam wiele marchewkowych ciast, za każdym razem w przeróżnych modyfikacjach, ale przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :) Ciasto obłędnie pachnie aromatycznymi przyprawami oraz skórką z pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i wilgotne(...)składników. Okrągłą formę (ja użyłam 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką. Wylać masę i piec około 30 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Dodatkowo: Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać
Jadło i czytadłosprawę można niczego nie dodawać i 2-3 dni przed świętami przełożyć powidłami lub inną masą. Piernik pieczemy w 170 stopniach co najmniej godzinę - mój ma wysokość ok. 5 cm i musiałam potrzymać go chwilę dłużej, żeby się dopiekł. Wystudzone ciasto przekładamy na ściereczkę, obkładamy skórką z jabłka (zmięknie szybciej) i zawijamy. Mimo że piernik jest
sama złodyczrobocie, wylizać garnek i drewnianą łyżkę :) Zawsze walczyłam z Rodzicielką, aby w garnku ostało się jak najwięcej resztek masy czekoladowej. Czekanie na stężenie bloku w lodówce do dnia następnego traktowałam jako okrutne ćwiczenie dziecięcej cierpliwości ... W ostatniej edycji Ciasta na niedzielę wracaliśmy wspomnieniami właśnie do epoki PRL-u i przygotowywaliśmy blok czekoladowy lub czekoladę . Każdy korzystał tu z własnego(...)zagotowania, cały czas mieszając, po czym zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Gdy płyn ostygnie, ale będzie nadal w miarę ciepły - zbytnie wystudzenie utrudni dokładne rozmieszanie składników, masa będzie zbyt szybko tężeć - dosypać do garnka mleko w proszku i herbatniki. Herbatniki wcześniej połamać na mniejsze kawałeczki. Można również dorzucić ulubione bakalie, ale wyrób straci wtedy swój PRL-owski
Grunt to przepis!mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko
Di gotujekremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię