ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:710/1309)

Muffinki z miętą i brzoskwiniami 142

oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

pink envelope
Ciasteczka z orzechami 194

mąką, dodać olej i mikserem wymieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto w odstępach 2 cm od siebie. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec

pink envelope
Szarlotka w minaturze 370

proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem.  Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku

Humanistka w kuchni
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 300

pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut

Ostra na Słodko
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ 323

pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20

Ostra na Słodko
Indyjski placek herbaciany 210

proszkiem do pieczenia i sodą. Roztop margarynę.Musisz wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę .  Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - Ciasteczka dyniowe z czekoladą 196

dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 208

minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 209

puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Pączki - hiszpańskie gniazdka 301

masa stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek. Całkowicie ostudzić. następnie kolejno dodawać jajka i ubić na gładką masę. Przygotować kwadraty o boku ok. 6cm z papieru do pieczenia, posmarować z jednej strony cienką warstwą oleju. Ciasto przełożyć do szprycy, na papier wyciskać kółka. Kłaść na gorący tłuszcz papierem do góry. Po chwili papier zdjąć, gniazdka smażyć

Z miłości do słodkości
Mini pączki z serków homogenizowanych 325

ubić, dodać cały serek homogenizowany, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać (masa jest nieco klejąca). Odstawić na 15 minut. Tłuszcz mocno rozgrzać. Łyżką namoczoną w oleju nakładać małe porcje ciasta i kłaść od razu na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć

Z miłości do słodkości
sernik 182

proszku do pieczenia 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru pół

w mojej kuchni
Sernik pod kokosową pierzynką 185

pieczenia,, 1 łyżka wody... WYKONANIE Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie ,1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 3/4 szklanki cukru ,pół szklanki

w mojej kuchni
Meduzy 352

puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)* olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania