Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy
Emcia Pichciwyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta
In my kitchenprażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm) np podwójna porcja z TEGO przepisu. słoiczek dżemu pomarańczowego 400 ml śmietany 30% 2 op cukru waniliowego, 2 op śmietan - fix 1 puszka gotowej masy karmelowej lub domowa masa z TEGO przepisu 20 dkg ziaren słonecznika(...)ubijania dodać śmietan-fix Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt, Na śmietanie rozsmarować masę karmelową. Na suchej patelni podprażyć słonecznik. Przesypać do miseczki, Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko i ziarna słonecznika Chwilę razem smażyć,aż słonecznik zacznie zmieniać kolor. Wystudzić . Słonecznik pokruszyć i posypać nim ciasto. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaCałkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki(...)Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy
Mia Cucina Sofietaposiekanych migdałów, Migdały zmiksować niezbyt drobno. Ubić białka dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto formując prostokąt (30x20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć
królestwo garówwymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy ostrożnie by masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec(...)Jacqueline Bellefontaine "Czekolada"/ 150ml śmietany kremówki 125g czekolady gorzkiej rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie musu W garnuszku zagotować śmietankę stale mieszając. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Wstawić do lodówki lub zamrażarki (będzie szybciej) do stężenia (niecała 1h). Po wyjęciu ubić masę (masa zjaśnieje, stanie się puszysta, gdy jest zbyt gęsta można dodać trichę śmietanki). Można
coolinarnastrefa.blogspot.comśmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone
W Mojej Kuchni LubięCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, wymieszam jeszcze raz i przekładam na blachę (w tym przypadku użyłam tortownicy większej) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki
Ciasteczkowy Potwórposypania PRZYGOTOWANIE: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite
Kuchnia DanusiIdealnie miękkie, wilgotne, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane z kokosem i truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek zwłaszcza że sezon truskawkowy w pełni. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe, na końcu wlewamy zimne mleko. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy utarte ciasto i dokładnie rozprowadzamy łopatką, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy ok. 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniazrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotujesprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi, ale nie kocham ich lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów(...)domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby się nie oparzyć. Ciasto (na około 50 sztuk) : 400 g mąki pszennej ( ja użyłam
Niebieski kubek z kawaczekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka(...)masło i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Orzechowa: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia
Słodka Stronaniebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka
Dzieje kuchennej Wiewióry