ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:726/1309)

Placki bananowe z kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 172

mleczno- ryżowej waniliowej (Bobovita) 2 banany 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mąki pszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno być gęste, ale może być więcej) Przygotowanie: Do wysokiej miski wrzucamy jajko i miksujemy je na puszystą masę. Na zmianę dolewamy mleko, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kaszkę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec obieramy

ChilliJemy
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 202

zmieszać wszystkie suche składniki (poza orzechami), w drugiej misce zmiksować razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 132

suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 155

borówki lub jogurt naturalny Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Placuszki-racuszki z kaszy manny 129

białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Kolorowy Przepisownik
Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą 146

porzeczek - drobny cukier  Przygotowanie nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę. Składniki na bezę: - 3 białka - 150 gram drobnego cukru - 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście czekoladowym 211

spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy wody. Masło ucieramy z cukrem i kakao. Dodajemy do nich żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut. Składniki na masę serową: - 250 gram mascarpone - 100 mililitrów kwaśne śmietany 18% - 2-3 jajka - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru

Życie zamknięte w smaku
Ciasto otrębowe z morelami 130

Kiedy piana będzie już ubita dodaj powoli cukier. Teraz kolej na żółtka. Ubijaj dalej. 2. Do masy dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Teraz dodaj otręby i wymieszaj. 4. Na wysmarowaną blachę wylej ciasto i układaj owoce. 5. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 60 minut

AZgotuj!
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 115

placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru. Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 223

opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 245

razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe. 3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko

Mała Cukierenka
Gofry z owocami i bitą śmietaną 187

kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę

Kuchenne aromaty
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 150

jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy. Smacznego

upichcona
Waniliowa babka majonezowa 134

laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Wielki apetyt
Pączki serowe 143

cukrem i połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż

Wielki apetyt