ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:722/1309)

Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 182

ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta

Fiolka w kuchni
Karpatka :) 406

przy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec(...)Przekroic na pol I przelozyc masa budyniowa. Przygotowac mase budyniowa: 2 budynie (  smietankowe) rozpuscic w szklance mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.  400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem

Smaki Edyty
141. Sernik na zimno 143

samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło
Ciasto marchewkowe dla gości 178

włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta...Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 ml maślanki75 ml oleju200 g marchewkiskórka otarta(...)marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać.Masę przelać do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Smacznego!Ciasto bierze udział w konkursie na blogu Moje wypieki w kategorii dla gości, gdzie do wygrania są książki autorki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fit minipizze z płatkami owsianymi 190

Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody z mlekiem wkruszamy drożdże i czekamy aż ruszą. Wlewamy je do mąki i płatków owsianych. Mieszamy i dodajemy olej. Gdy masa będzie zwarta odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki(...)pieprzem. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę i ser mozzarella kroimy w plasterki. Z ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w mące i formujemy placuszki. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wg uznania składniki, które Hońka zaproponowała i wieńczymy pokruszoną fetą

Karczma Honorietty
Babka cytrynowa (wilgotna) 164

nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam.   Składniki(...)dużej cytryny  Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka

My simple kitchen
Sernik z malinami na spodzie brownie 466

puder i proszek budyniowy) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem

Poezja smaku
PRZEKŁADANE WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU 1012

Najsmaczniejsze słodycze to takie zrobione w domu, nie dość ze zdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszneSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 144

niej. No ale rzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :)   Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru(...)ognia i dodajemy cynamon. Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek

My simple kitchen
Kruche ciasto z jabłkami. 195

dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze

Basia w kuchni
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 172

wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść(...)ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako przegryzka - zamiast tabliczki czekolady albo dwóch - dla zabieganych matek karmiących i tym podobnych przypadków ;) P.s. Ostatnio w ramach eksperymentu na eksperymencie :P domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 121

kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego!?). Ja Wam radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy(...)ryżowego, 2 jajka aż całość będzie zwarta ale jednocześnie miękka (plastyczna). Na końcu dodajemy pistacje, mieszamy i masę przenosimy za pomocą łyżki do keksówki. Pieczemy ok 60 minut w rozgrzanym do 150 – 160 stopni, studzimy. Dajcie znać czy przepis na ciasto się sprawdza. Smacznego! ps. Ciasto nie rośnie ze względu na dodatek mąk bezglutenowych. Jest dość zwarte, ale puszyste

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z frużeliną truskawkową 407

ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z budyniem i owocami 241

wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli masa budyniowa 1 l mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego(...)małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta.  Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę

Monia miesza i gotuje
Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem 188

ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta nie ma.. no cóż, to chyba oznacza, że im bardzo smakowało :) Składniki: 300 g obranego, pokrojonego w kosteczkę rabarbaru 1 pełna szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 4 łyżki cukru(...)mieszamy łopatką z masą. Formę (w miare małą, najlepiej okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Staramy się w miarę równo ją wyłożyć. Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy rozdrobnionym masłem i cukrem (według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem

Czarnawisienka