ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:713/1309)

Bliny z bananami 137

ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie dorzucamy dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Keks z bakaliami 182

cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka

Aga w kuchni
Racuszki bananowe 134

posypania Białka ubijamy z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy – tak ma być) i sodę. Obrane banany kroimy w plasterki i łyżką, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Racuszki ryżowo jabłkowe 137

mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy na połowę i dodajemy do masy

mojewypiekiinietylko
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 203

mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna i dolna), następnie kolejne 15 minut (górna grzałka

CoolinarniePL
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 164

jajkoMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuskie rożki z serem 12791

zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto pokroić w szerokie paski a następnie w kwadraty .Na  każdy kwadracik nałożyć po 1,5 łyżki masy serowej . Złożyć na pół i zlepić boki tworząc rożek .Piec w temperaturze 190 stopni około 15 , 20 minut.Po upieczeniu posypać

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka piernikowe 513

wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować.Odstawić do wystygnięcia.Masło rozpuścićMąkę wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy

Malinowa Kawiarenka
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 188

zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 381

cukruskórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciabatta 232

szklankę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem.  Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe 4803

czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lukru (np. takiego ). Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Śniadanie dla łasuchów - smakowite naleśniki 148

cukier wanilinowy do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt naturalny aby nadzienie było bardziej plastyczne. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej. Posmarowane serem

cooklife
Piernik 171

idealnie sprawdzi się tu mikser. Jeśli ciężko się miesza można dodać trochę wrzątku. Przypraw dodajemy po szczypcie. Przekładamy gładkie ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem.  Pieczemy niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni. Kiedy piernik stygnie przygotowujemy masę na nadzienie. Galaretkę przyrządzamy według opisu z opakowania. Do ciepłej dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa trochę zgęstnieje

prawdziwe jedzenie
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 359

oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.   Pieczemy przez około 13-15 minut

Mania Gotowania