zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao(...)pieczenia (u mnie kwadratowa o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (oryginał podaje temperaturę 200 stopni, ale uważam, że jest zbyt wysoka jak na ten rodzaj ciasta). Piec ok. 20-25 minut - należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Dłuższe pieczenie spowoduje nadmierne wysuszenie ciasta
KUCHARNIAszczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę
Gotowanie moimi oczamilitrowego Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe : W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu . Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej(...)mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę
Różowa kuchniarodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około(...)wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając brzegi. Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty. Przygotowanie płynu: Ze składników podanych do nasączania tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy. Przygotowanie kremu : Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę
Kolizje SmakówCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)miski z mąką. 3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię. 4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera. 5. Przelać do formy wyłożonej papierem do piecznia. 6. Na wierzchu układać truskawki w małych odstępach. Truskawki zakryją się ciastem w trakcie pieczenia. Piec: 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
KreatywnePinylubi ciepłe lody, z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno(...)stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki
Jadło i czytadłoteraz skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach(...)pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić
Na słodko lub wytrawnieDietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio . Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ciasteczkowy
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowego sól opcjonalnie: 30 łyżek mleka migdałowego (dzieliłam ciasto na trzy porcje, do każdej dodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam, nie radzi sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku płynnego, jeśli wasze miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego(...)miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy od możliwości naszego miksera/blendera. Jak już wyżej pisałam, do każdej z trzech porcji dodawałam po 10 łyżek mleka. Jeżeli ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy
Weganizm infantylnyMacie ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ale już na samą myśl macie wyrzuty sumienia, że kalorycznie, że niezdrowe ? W takim razie polecam spróbować ciasta czekoladowego z burakami, które jest idealnym kompromisem miedzy tym co zdrowe a tym co pyszne. Poza tym pokażcie mi lepszy sposób aby nakłonić dzieciaki i nie tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam(...)wszystkie składniki wymieszane łaczymy je z masą buraczano-czekoladową. Dokłądnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy przelać masę do blaszki ( 24-26 cm), nastawić piekarnik na 190C i piec ok 50 min. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Jeżeli tak,wyciągamy z piekarnika i czekamy az ostygnie. Zimne posypujemy cukrem pudrem i ciasto czekoladowe
Kulinarna Patilogiamasło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam
Proste PotrawyCały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki(...)Mąkę przesiewamy w jednej misce z kakao i sodą.3. Jajka ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka
Kuchnia domowa Aniporzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt - ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze(...)kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę w całość i układam na tortownicy bądź na jakiejś innej ozdobnej desce, na jakiej tort będzie prezentowany i podawany. Przygotowuję masę do przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się
WielopokoleniowoDlatego jak wiem, że ich nie zjem czekam jeszcze dzień bądź dwa, gdy będą już tak mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chlebek bananowy 3 bardzo(...)wtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz
To Musisz WiedziećJestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać
Ugotować