ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:703/1309)

NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 313

mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła(...)zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę

Smaczne Zdrowe
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 661

Blacha o wymiarach 25 cm x 37 cm Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śliwek 250 g masła Składniki na kruszonkę: 150 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku Przepis: Masło(...)całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół

Emcia Pichci
Ciasto z rabarbarem 106

ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę(...)masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciastoCiasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec

Mania Wypiekania
Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 209

BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać(...)łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem bezowy:Białka wymieszać

SzczyptaSmaQ
Muffiny z kremem marchewkowym 149

jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Biszkoptowy ogródek z malinami 153

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami Uwaga – sprawdzona rada 1)        Ciasto świetnie smakuje również z truskawkami zamiast malin Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 767

olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor

Di gotuje
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 154

pszennej 1 łyżka golden syrupu lub płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości

bistro mama
Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 263

obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.  Podajemy posypane cukrem pudrem

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 157

śmietanki 18% - gałka muszkatołowa - 50 g sera gouda - kilka gałązek natki pietruszki Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto do tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Masło musi być schłodzone. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora(...)gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut . Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch dajemy starty na tarce

Kuchenne Wariacje
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 221

sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić na 15 minut po czym smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać

My simple kitchen
Budyniowe ciasteczka z oczkiem 157

żółtko jaja, 2 szt mleko, 2 łyżki marmolada owocowa Przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz marmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie nakładamy

Gotowanie moimi oczami
Piernikowy omlet 196

szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika  olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Placuszki twarogowe, delikatne i puszyste 159

miski wrzucić żółtka, cukier lub miód, cukier waniliowy,twaróg i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy twarogowej, ale już mieszać za pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Rozgrzać mocno patelnię, nałożyć na patelnię porcje ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć na małym ogniu tak długo, aż placuszki będzie można odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Piernikowa tarta z dyni 157

Przepyszna tarta o aromacie piernika  o wspaniałym nie typowym musie z dyni  Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl mąki • 1 żółtko • 1/2 szkl cukru pudru • 1 łyżka czubata kakao • 1 łyżka przyprawy do piernika • 125 g masła • 1 łyżka śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie • 400 g musu z dyni(...)masłem wyłożyć schłodzonym ciastem  Ciasto nakłuć widelcem 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem  wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut  ciasto wystudzić  • Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody  Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania