ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:703/1309)

Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 152

wolnym ogniu, cały czas miksując. Dzięki temu nie powstaną grudki. Po zagotowaniu i zgęstnieniu masy, zdejmujecie ją z palnika, okrywacie szczelnie folią aluminiową i wstawiacie garnek do zimnej wody. Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto. Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie

GRUBY WAŁEK
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 143

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu

kawawszklance
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 224

mlekiem i łyżką mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte płócienną ściereczką. Jaja utarłam z cukrem na białą masę o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, aromat, jajka, odcedzone rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto, aż zaczęły pojawiać się pęcherzyki. Na samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne

W kuchni Karmel-itki
Zielone krokiety z pieczarkowym farszem. 164

pieprz  ·          słodka papryka ·          2-3 cienkie plasterki papryczki chilli lub jalapeno Na ciasto: ·          0,5 kg mąki ·          2 szklanki wody (jedna zwykła druga gazowana(...)przesmażyć, bez łodyg jeżeli mamy świeży lub rozmrozić. Do szpinaku wbijamy 3 jajka w całości. Blendujemy wszystko na gładką masę, teraz dodajemy szklankę wody i połowę ilości mąki. Mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek, teraz reszta mąki i wody. Ciasto powinno gęstością przypominać rzadki kisiel, nie powinno się ciągnąć za chochelką.  Smażymy nasze naleśniki szpinakowe, bez dodawania tłuszczu

Kuba Gotuje
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 353

przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia!   http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2 łyżki wody2 łyżeczki kakaoorzechy włoskieciasto3 jajka1 szkl mleka1 szkl powideł(...)kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać

CoolinarniePL
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 164

mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru.Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasto dojrzewające. 195

się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka(...)minut. Przenieść do dużej miski i odstawić na 30 minut do ochłodzenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić

zadanie-gotowanie
Kostki nadziane 211

bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody(...)łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią i wstawić do lodówki [12-24 godziny]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić

Moje domowe kucharzenie
Letnie racuszki 159

środku.  Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody.  Przykryć ściereczką

Plate of Joy
Ciasto z dyni 214

znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka(...)miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki migdałowe się za bardzo nie spiekły i dopiero ciasto

UgotujmyTo.pl
Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty 158

dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy Na ciasto: 4 jaja 4 łyżki mąki czubate 2 łyżeczki czubate siemienia lnianego  pół szklanki cukru masło do wysmarowania blachy. Przygotowanie: nastaw piekarnik na 180 stopni(...)wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą. 2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę. 3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów

AZgotuj!
Miodowe ciasto z gruszką 191

jajek miksuje się wszystko dodając kolejno składniki. Na koniec należy wrzucić dowolne owoce ( u mnie gruszki ) i szybkie ciacho do popołudniowej herbaty gotowe. Reakcja sody z miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor, Na tortownicę 26 cm: - 5 jajek - 0,5 szkl. cukru - 0,5 szkl. miodu - 3/4 szkl. oleju - 2,5 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksujemy do momentu ubicia jajek na jasny krem, Następnie wlewamy miód i olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią gruszkę cięta

kawawszklance
Brak tytułu 150

solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez

kolorowotorcikowo
Urodzinowy tort dla dzieci 236

domu. Tym razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową.  Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu(...)połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.    Masa: 350 g nutelli 500 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru

Moja Galeria Smaku
Gruszkowe ciasto do góry nogami 334

miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy  Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła(...)zwykłej mąki. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min.  Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy

Smaki Edyty