ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:701/1309)

BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 199

wielkich łasuchów, czekolada to nie jest mój konik, wbrew pozorom. Wolę inny rodzaj słodkości. No, ale nieważne - nie zagłębiajmy się tak daleko, przejdźmy do przepisu. Brownies, czyli  czekoladowe ciasto, z wierzchu chrupkie i spieczone, w środku miękkie, lepkie i właśnie zakalcowate. Niewielu osobom to odpowiada, jednak niemniej smak jest bardzo, bardzo dobry. A przede wszystkim - niesłychanie czekoladowy! Dzisiejsza wersja(...)lniane, sodę, sól, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Łączę z mokrymi składnikami i mieszam aż do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczam na parze (w metalowej misce umieszczam pokruszoną nad garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając łyżką. Na samym końcu wsypuję suszoną żurawinę.   Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekę około

W kuchni Karmel-itki
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 162

tablespoons of caster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour(...)pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 240

pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka

Kulinarna rozmowa
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 227

poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku(...)odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić

FitKot
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 413

wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki:4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis4 łyżki cukru waniliowegoBiszkopt6 jajek6 łyżek cukruszczypta soli1 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita śmietana0,5 l kremówki2(...)proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita

Ala piecze i gotuje
Piernik ekspresowy 106

pysznie. szybki piernik, miękki piernik, Boże Narodzenie, pierniki, ciasta na święta polska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Piernik ekspresowy Pyszny piernik, który nie musi leżakować. Do upieczenia w ostatniej chwili. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Ciasto 125g masła 80g miodu 175g cukru trzcinowego 1 łyżka(...)przestudzenia. Mąkę przesiać z sodą, odstawić na bok. Maślankę rozmieszać z jajkami, powidłami i solą. Dodać do przestudzonej masy miodowej, wymieszać. Następnie dodać mąkę z solą. Wszystko razem krótko wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto. Piec w 160-170°C przez ok. 45 minut. Odstawić w formie na 10 minut, następnie wystudzić na kratce

Pełny talerz
Błyskawiczny murzynek z owocami 316

zachcianki. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko(...)miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej,mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy układamy jeżyny, posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie 181

lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki:  Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej(...)ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy

Kolizje Smaków
chlebek bananowy z bakaliami 236

cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkiem Do masy dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Mąkę połączyć z sodą - dodać do masy na chlebek bakaliowy. Wymieszać. Na koniec wsypać bakalie ( te większe, jak morele - pokroić )- wymieszać. Blachę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Chlebek bananowy piec w 180 stopniach przez 60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto na białkach z porzeczkami 571

pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników - do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - porzeczki dokładnie oprószyć mąką - na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki - ciasto wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto od Gordona R. 164

czasu aż masa będzie puszysta i kremowa. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka.  Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę

Plate of Joy
CIASTO UCIERANE Z MALINAMI 190

cukier waniliowyi miksować na najwyższych obrotach miksera prze 10 minut. Po tym czasie do masy wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej. Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto

Anioły w kuchni
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 252

czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa(...)się składników.   Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie

Mania Gotowania
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 202

uszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego  gruboziarnistego(...)razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę. Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.  T kaniny lniane

SzczyptaSmaQ
Ciasto z cukinią i bazylią 121

grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel.  Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania