znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych) cukier puder (po posypania ciasta) Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej dopóki składniki się nie połączą. Następnie dodajemy po kolei jajka (miksując po każdym
MyCookBook.plcukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek. Na każdym kwadracie przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z gwizdką ułożyć rozetki i na każdej położyć truskawkę. Ciasto schłodzić
Gotowanie jest łatwekażdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi. 8. Kremówkę kroić ostrym nożem
Mała Cukierenkakażdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi. 8. Kremówkę kroić ostrym nożem
Mała Cukierenkaśmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej się podoba żyrafi wzorek ciasta. Składniki : 5 jajek 3/ 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 4 łyżki kakao 400 ml śmietany 36 % plus łyżka cukru pudru truskawki Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać olej i wodę , zmiksować chwilkę .Dodać mąkę przesianą(...)łyżek białej masy ,którą umieszczamy w woreczku z odciętym rogiem. To będą kontury żyrafiej szyi .Można je wcześniej narysować na papierze , pójdzie łatwiej i szybciej .Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy . Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika
Ladylaura.Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę(...)przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy
Kolizje Smakówpiekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie
Sajkofanka smakuzatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2 biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki mieszanych porzeczek(...)ubitej kremówki dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu ciasta. Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt
Z Majeczką w kuchnipół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można(...)gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki. 2. Nabierać chochlą porcje ciasta i wylewać na patelnię formując naleśniki. Smażyć z obu stron do całkowitego ścięcia ciasta oraz lekkiego zarumienienia. ( ok 0,5 do 1 min z każdej strony) 3. Szpinak dokładnie umyć pozbyć się końcówek łodyg. Smażyć na patelni do momentu aż szpinak zmieni konsystencję ( mocno
DefinicjaSmakułyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic(...)kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksuejmy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki. Pamiętac należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem sie nie zważył
Słodkości i nie tylkociasto 2,5 szkl maki 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 250 g sera białego 0,5 szkl cukru 2 jajka cukier waniliowy 05, szkl mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 250 g borówek(...)amerykańskich Z podanych składników zagnieść ciasto , rozłożyć w formie o rozm ok 25x20 Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Składniki na masę serową włozyć do kubka blendera i dobrze zmiksować. Wylać na ciasto . rozsypać na wierzchu borówki. Piec ok 20 min w temp
Gotowanie jest łatwerazie potrzeby podsypać lekko mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wszystkie składniki na farsz przełożyć do miski i wyrobić na gładką masę przy użyciu miksera. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je, podsypując mąką na prostokąt około 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na około
Kuchnia w opałachsól. pieprz, Wykonanie ; Wylepiamy ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przecisniete czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy szpinak, mieszamy i odparowujemy.Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy(...)smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt. Dodajemy starty żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni
Anioły w kuchniSkładniki na ciasto mąka pszenna, 600g drożdże suszone, 12g mleko, 1 szkl jajka, 2 szt masło, 100g cukier, 50g sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie masa kajmakowa, 1 puszka wiórki kokosowe, 1 szkl Dodatkowo jajko, 1 szt wiórki kokosowe, do posypania Przygotowanie(...)małym garnuszku roztapiamy masło, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy
Gotowanie moimi oczamizamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym(...)pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia
Gosia gotuje