ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:342/1309)

Ciasto kokosowe z owocami 175

ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą pianę.Dodajemy wiórka i owoce. Delikatnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym placku. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Anioły w kuchni
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 193

się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z mlekiem i zmiksować z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na jabłka i udekorować posypką. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam

Świat Smaku
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 234

cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem(...)bokach tortownicy. Na dno wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć obrane banany ściśle obok siebie, na nie wyłożyć pozostałą ilość masy budyniowej. Na masę budyniową równomiernie wyłożyć ubitą kremówkę. Wierzch udekorować startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej dzień przed podaniem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 162

Wymieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki mleka. Wlej do gotującego się mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tartaletki z dynią i jarmużem 96

ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu   Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty.  Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  Wyjąc podpieczone spody(...)porwać na drobne kawałki.  Masę jajeczną wlać na podpieczony spód.  Dodać pokrojoną dynię i jarmuż.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone

Sto kolorów kuchni
,,Biała kostka Lionu’’ 406

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego

Podróż w kulinaria
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 179

obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do mleka dodać ocet, aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy w 4 partiach dodać mąkę z mlekiem, wymieszać. 6. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Środek ciasta posmarować dżemem.     Nadzienie: 10. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić

Mała Cukierenka
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 126

Kokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.  Ciasto wylewamy

Słodka Kraina Wypieków
ciasto drożdżowe z gruszkami 120

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy gruszki, dzielimy je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Średniej wielkości blachę wykładamy

Miód i pieprz
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 131

bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie(...)około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy rabarbar, każdą łodygę kroimy nożem na dwu centymetrowe kawałki. Średniej wielkości blachę

Miód i pieprz
Ciasto z porzeczkami i lekką pianka. 147

dodajemy cukier i ubijamy dalej, a na końcu wsypujemy mąke i łyzke wiórek  - dokładnie mieszamy. Porzeczki odrywamy od szypułek, płuczemy i odcedzamy na sitku. Dodajemy do masy bezowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy je powstałą bezą. Na wierzchu posypujemy pozostałymi wiórkami. Wkłądamy do piekarnika na kolejne 20 min. i pieczemy w temp, 160C. Po upieczeniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Tartaletki krówkowe z orzechami 594

zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe(...)wysmarować tłuszczem - ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić - 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić - jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy z daktylami 141

budyń, kakao i rozpuszczoną na parze czekoladę( ok 20 g zostawić do posypania) . Daktyle pokroić na drobniejsze kawałki a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wylać masę czekoladowo serową na podpieczone ciasto i piec ok 45 min. Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić i na jeszcze ciepły zetrzeć czekoladę która się rozpuści a potem zastygnie . Udekorować truskawkami

Gotowanie jest łatwe
Ciasto ,, Ambasador ,, w polewie czekoladowej. 228

doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około 35 C ) dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 477

Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką  Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka

Proste Potrawy