rumowy – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 1 łyżkaDODATKOWO :* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie
Ostra na Słodkogotującego się mleka, dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części. Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy(...)dzielimy na 4 części i pierwszą z nich smarujemy biszkopt, na to resztę jagód i kolejną porcję kremu. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Tort ozdabiamy za pomocą tej masy cukrowej , sezonowymi owocami, lub startą czekoladą
Rozpustne gotowaniemąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu(...)zagotowałam. Do pół szklanki mleka dodałam 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze rozrobiłam i wlałam do gotującego mleka. Ugotowałam razem jak budyń. Dobrze ostudzoną masę połączyłam z 1 kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie dodałam cukry waniliowe, cukier kryształ, na samym końcu ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak powstałym kremem wypełniam przekrojone ptysie. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiproszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 15-20 minut. Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g(...)kuchni). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć
Zapiski Młodej Żonydokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Wykonanie ciasta(...)dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką. Gdy widzimy,że jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą
W kuchennym oknie EwyMasa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoc granatu -----------------Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy(...)wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy. -----------Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy
w mojej kuchnicytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 35x28 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni(...)połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewosokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy. Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany(...)dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy na gładką masę. Formę w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy wystudzony biszkopt kokosowy i przykrywamy go równą warstwą kremu z bitej śmietany. Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Póki
Kuchnia Łukaszapieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 szklanka płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki(...)proszkiem do pieczenia. Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów
Moja smaczna kuchniaCoś zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi.. No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta(...)wody 10 dg masła 1 kg kiwi 20 dkg cukru 1 opakowanie żelfixu Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy .Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym
Moje domowe kucharzenieurocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także(...)rozpuszczenia miśki żelki Babeczki przygotowujemy według przepisu . 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka. Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam gotowe kulki na patyczki do szaszłyków - to nie był
CiastkozercyArkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść widelcem. To samo robimy po upieczeniu. Ugniatamy i nieznacznie nakłuwamy, aby było jak najbardziej płaskie. Z przygotowanej ilości zimnego mleka odlewamy 1/3 szklanki(...)ciągle mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka. Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Najlepsza po odsiedzeniu kilku godzin w lodówce. Smacznego
Weganizm infantylnyużyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony wcześniej(...)spód. Do masy można włożyć dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. W między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być
Calzonella.comłyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie: Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na pół(...)Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze
Moja smaczna kuchnia