Był sernik z masą makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego(...)proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego
Moje domowe kucharzenieRobię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)dojrzałe banany, - 1/3 szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut
Co na wege obiad?upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody(...)śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem np. Saga . Każdy placek oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Następnie do gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka i gotować
Moje domowe kucharzeniesesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;)) Składniki (tortownica o średnicy 17cm): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 5 łyżek stewii 2 łyżeczki proszku do p. krem: 500g sera białego(...)przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta) przekrawamy ostudzone ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.) 200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola 200 g śmietany 18% 3 jajka(...)śmietaną. Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni. Smacznego
maniapieczeniaktóra sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka(...)wrzątkiem, ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami
Praktyczna plSkładniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 3 łyżki masło, 100g masa krówkowa, 300g mąka pszenna, 180g mąka ziemniaczana, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olejek waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę biała czekolada, 100g mleko, 3 łyżki masło, 50g cukier puder, 130g Przygotowanie W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy. Białka ubijamy(...)dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga
Gotowanie moimi oczaminać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera
vegetaniesmietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody
Amatorka kuchennapiernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek2 dlwody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 gmasła, miękkiego150 g cukru pudru2 jajka150 gmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 gkakaoSiekamy daktyle(...)wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tlecukru pudru Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę(...)Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki. źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkaspróbowania. Ciasto: 1 margaryna 5 łyżek mleka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy z mlekiem i cukrem w rondelku, dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy(...)startkowałam na grubych oczkach) i żelatynę. Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy banany i przykrywamy je masą śmietanową, na którą wykładamy pokruszoną cieńszą część ciasta. Chłodzimy w lodówce kilka godzin
Cynamonowe szczęścietortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę. Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone(...)papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią
Moje Kuchenne Rewelacjewszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji. I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń. Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza. Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)jedna i jedyna słuszna wersja. Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała
KUCHARNIAmnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego, że zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni 3 jaja 8 łyżek oleju 1.5 szklanki cukru(...)mieszamy. Całkowicie ostudzamy. Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy. Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy
Kuchnia Łukasza