ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:354/1309)

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 246

Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć na puree. Przełóż je do miski i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę. Przełóż ją do tortownicy i piecz ciasto przez 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie było to 60 minut). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia(...)całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij masę z ognia i dolej do niej dokładnie rozpuszczona w gorącej wodzie żelatynę, wymieszaj całość starannie i pozostaw do przestygnięcia oraz stężenia (ale nie całkowitego) . Gdy polewa będzie już wystarczająco gęsta, ale jeszcze taka, aby można ją było rozsmarować,  polej nią ciasto i pozostaw ponownie, aby do końca zastygła

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 163

serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo dodawać jajka, nadal ucierać. Następnie dodać suche składniki i mieszać do ich połączenia się. Ciasto podzielić na dwie części(...)nich dodajemy łyżkę ekstraktu cytrynowego natomiast do drugiej 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek(u mnie 6 mini babeczek), najpierw jasną a później ciemną masę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Krakowskie smaki Ani
Kilimandżaro 1423

tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa(...)energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami migdałowymi

Sto kolorów kuchni
Ciasto Rafaello 253

przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka(...)energicznie mieszamy.  3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy. 4. Przekładamy drugim biszkoptem. 5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.   SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 351

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag  cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle(...)wysmarować tłuszczemMasło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajkuDo masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubićWlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min.                   przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty PacerAutorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje

Proste Potrawy
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 259

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami(...)łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus

Kulinarny karnet Christophera
Jaglane ciasto z żurawiną! Na drugie śniadanie!/ CRANBERRY CAKE 340

Szukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy(...)jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji  Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami 107

razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka(...)brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach. Ciastka piec w temperaturze

Mama Gotuje
Ciasteczka Whoopie Pie 143

pikolę, …. jak się kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu? No nic, szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku(...)łyżki masła w temperaturze pokojowej - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (albo laska wanilii)     Zaczynamy od wsypania do misy miksera cukru i masła, które ubijamy na gładką masę – tak gdzieś 2-3 minuty na średnich obrotach. Następnie dorzucamy jajko i dalej ubijamy na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest wsypanie do masy części mieszanki z przesianej mąki

Kuchenne Wariacje
Piernik z powidłami 254

stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Upieczony piernik można udekorować polewą kakaową. Smacznego

KasiekGotuje
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 365

kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem(...)brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.Odstawić na noc do lodówki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Babka z różą 180

postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz . Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z wodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik biało-czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną 227

gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje

Moja Galeria Smaku
75. Ciasto orzechowe bez mąki 356

minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch

Jadło i czytadło
Jabłecznik a'la pleśniak 178

plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć i wyłożyć na jabłka. 7. Na masę z białek zetrzeć drugą część ciasta. 8. Piec w temp. 180 st. C początkowo opcja dół, a po ok. 25-30 min. opcja góra-dół

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania