ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:361/1309)

1493.Afrodyta 222

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam  tutaj ..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam.. Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy  Wodzisław ..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny(...)jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA SEROWA 25 dag chudego sera białego 3 łyżki cukru

Moje domowe kucharzenie
placek ze śliwkami 136

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę

Miód i pieprz
Mini tarty biszkoptowe z truskawkami i mascarpone 146

jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut. Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem

Kuchenne Wariacje
Prowansalskie tartaletki z warzywami 173

wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego szczypta soli 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany szczypta gałki muszkatołowej Do podania: świeżo starty(...)małe tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut. Farsz Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy

Mango Papaja
Prosty sernik malinowy 196

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 24x28

Monia miesza i gotuje
Szybki piernik 144

się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku

Salonik smaków
drodżowa buła z wiśniami 90

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości

Miód i pieprz
Metrowiec makowo-owocowy 378

Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś  nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre?  Spróbujcie(...)odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
drożdżowa wiśniowa buła 117

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości

Miód i pieprz
Jabłecznik zawijany 169

lśniąca. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem. Wstawić

Mix smaku
Makowa delicja 200

BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać

Kuchnia Danusi
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 125

ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami(...)ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się

CoolinarniePL
Migdałowe pierniczki świąteczne 149

było mi z dodawaniem wpisów, więc pojawiają się dopiero teraz. Piekłam je pierwszy raz i są naprawdę świetne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce. U mnie jeszcze są i są dobrym uzupełnieniem do kawy czy herbaty :) Pogoda(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy

FitKot
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 271

białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy(...)koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4). Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdjąć całość z ognia. Następnie wlać pozostałe 2 łyżki

Świat Ciasta
Sernik na zimno z musem truskawkowym 183

cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać(...)łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać. Truskawki

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania