ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:366/1309)

Kruche, miodowe ciastka z ziarnami 163

towarzystwie herbatki..?? Polecam :D Składniki: Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: kilka łyżek płynnego miodu słonecznik, siemie lniane, sezam Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe ciastka a'la Hity 161

oczyszczonej 125 g cukru Krem: 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g masła 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto: Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe

Nastoletnie Wypiekanie
Tort ptysiowy 161

budynie, 140g masła, 5 łyżek cukru waniliowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone - to ważne, bo inaczej dobrze nie urośnie! - dodajemy

Słodkie Przyjemności
Urodzinowy Tort Ptysiowy 84

mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone przekładamy do miski ( ja przełożyłam do malaksera) i miksujemy dodając 1 jajku. Ciasto przekładamy do szprycy

Słodkie Przyjemności
Strucelki z makiem 155

jednego białka.   Mieszamy i masa gotowa.   Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,     kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.   Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć(...)się wchłonie.Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy i wycinamy krążki.   Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową.   Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.   Zostawiamy

Maminek kulinarny
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

proszku do pieczenia - śliwki (ilość wg uznania) Dodatkowo: - cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki)- nie trzeba - płatki migdałów - kruszonka do posypania ciasta Miękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą(...)ok.40 minut (program góra-dół), do suchego patyczka. Składniki kruszonki: - 50g twardego masła - 50g ksylitolu - 100g mąki orkiszowej Wszystkie składniki odważyć do miski i dokładnie zagnieść. Masa powinna się kruszyć. Gotową kruszonką obsypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Złota szarlotka 128

kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić(...)cynamonem. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową. Piec około 50 minut w temperaturze 170 o C. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając

Czerwień i błękit
Pierniczki czekoladowe 128

pieczenia, sól i cukier puder - przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 185

ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować  zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE  Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda

W kuchennym oknie Ewy
Tort maślano-truskawkowy 141

czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie. Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie

na moim stole...
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 128

miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao i sodą. Całość wymieszaj na jednolitą gładką masę. Białka ubij na sztywno i wprowadź delikatnie do masy. Keksówkę nasmaruj olejem i przelej ciasto. Na wierzch posyp płatki migdałowe. Całość pieczemy w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg przez 50 minut. Do suchego patyczka. Ciasto studzimy całkowicie. To ciasto może

SMYKWKUCHNI
Czekoladowa pianka /sernik/ 110

mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z ricottą i malinami 92

się zaczęło. Wprawdzie do tarty użyłam margaryny zamiast masła (nie było masła w lodówce), ale i tak wyszło REWELACYJNIE.  Składniki: Ciasto 150 gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa 500 gram ricotty 4 jajka ok.150 gram cukru pudru 500 ml malin Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce(...)czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie w nagrzanym piekarniku do 180 o C podpiekamy ciasto przez 15 minut. Ricottę ucieramy z jajkami, cukrem pudrem. Na podpieczoną tartę nakładamy maliny i wylewamy masę z ricotta. Pieczemy dalej przez ok 35 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
SERNIK ZŁOTA ROSA 107

polewa z białek 4 białka pół szklanki cukru 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania 1. spód zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia schłodzić w zamrażarce 2. żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę(...)Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej. 3. na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)Następnie wylać przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut 4. białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć

Darcia w kuchni
Rogale świętomarcińskie 132

uważać, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do ostudzenia. Dodajemy zmielone biszkopty (można je zmielić w malakserze) i po 1 jajku – masa musi być plastyczna, ale nie lejąca – dlatego ilość jajek należy dostosować. Odstawiamy. Wykonanie ciasto półfrancuskie: Podane w przepisie 300g masła zamrażamy. W garnuszku podgrzewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i drożdże(...)jeśli nie mamy czasu, ostatnie chłodzenie można pominąć.   Wykonanie rogali: Rozwałkowane na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta ciasto dzielimy na trójkąty o podstawie 10-12 cm – powinny być długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku na długość 2-3 cm – to pozwoli nam przy

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania