ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:365/1309)

Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 404

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego(...)żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,2 kg obranych winnych jabłek 3 czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe  Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem

Wanilia i Kardamon
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 124

papierowe Przygotowanie Umieszczone w misce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy kilka łyżek mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć. Gdy ciasto podrośnie,  dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy,  dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki toffi z pomelo 173

miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że by dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z figami i kremem migdałowym 111

wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem(...)Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie

Poezja smaku
Babeczki marcepanowe z białą czekoladą 172

sól i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach(...)ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :) Dziękuję Bogu, że otaczają mnie dziwni ludzie

sama złodycz
Makowiec 165

łyzki spirytusu ( np. wodki) 1  opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrosniecia Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C na 30 min. Smacznego

Smaki Edyty
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 118

ostygnie na tyle, że będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła. Masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy twaróg wraz z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem oraz budyniem(...)delikatnie mieszamy całość. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy je do lodówki

MyCookBook.pl
Mazurek z masą mleczną i bakaliami 325

spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru pudru(...)wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut. 2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki. 3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę

Kuchnia domowa Ani
Łaciata tarta z malinami 131

Pyszna i prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy(...)Kaszę mannę powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Dodajemy cukier i wiórki i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Na kruche ciasto wykładamy budyń a następnie łyżeczką nakładamy jasną masę tworząc kleksy. Tartę ozdabiamy malinami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 184

minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce.      Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy

sama złodycz
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 241

próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań(...)ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.W osobnej misce przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM:W misce utrzyj

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z bezą 162

szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia   blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu(...)Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć   na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać

Na słodko lub wytrawnie
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 238

waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy(...)białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku

Kuchnia domowa Ani
Fioletowa ruletka 136

ubijając dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszany. Gotową masę przekładamy na upieczony wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło. Kiedy jest już zimny przekrawamy(...)ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą  masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła. Drugą połowę sernika na zimno robimy

Malinowe Pocałunki
Wielkanocna babka rodzynkowa 143

gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania