ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:357/1309)

Mini torcik z mikrofalówki 196

łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana  Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku plastikowym o średnicy ok. 10cm i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. Po wyciągnięciu ciasta przekrawamy je na trzy części i nakładamy równomiernie

Emcia Pichci
137. Chaczapuri z serkiem feta 102

żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja na 5-6 osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 kostka serka feta 2 żółtka sól, pieprz Odrobina(...)rękoma (musi być gęste i nie może lepić się do rąk, wiec można dodać mąki lub jeżeli będzie za twarde to mleka). Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie robimy masę. Masło rozpuszczamy dodajemy mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy mleko, delikatnie podgrzewamy i dodajemy pokruszony serek feta, podgrzewając i mieszając do połączenia się składników

Jadło i czytadło
Ciasto jogurtowe z truskawkami 116

Dziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie,   lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem   Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki(...)masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.   Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy

Passion of Cooking
Delikatny sernik z musem jeżynowo-malinowym 155

oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka(...)Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy

Wanilia i Kardamon
Mississippi Mud Cake 107

fareast-language:EN-US;} Uwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe, przynajmniej raz w miesiącu musi być coś czekoladowego. Tym razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny(...)naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160 stopni.   Moje ciasto upieczone było po 1 godzinie. Przygotować

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik / Cake with apples 141

Składniki / Ingredients:250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough4 jajka / 4 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamontortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie(...)składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash

Projekty ze smakiem
Ciasto ucierane z rabarbarem 153

cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto

Emcia Pichci
Tarta snickers – z karmelem i orzechami 365

orzeszki ziemne niesolone – 1,5 szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy.Wkładamy do zamrażarki.MASA KARMELOWA :Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej.Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 227

robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt z dodatkiem kakao

Karo in the Kitchen
Staropolski piernik świąteczny część 1. 125

zamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (polecam wszystkim miłośnikom polskiej kuchni). Po przygotowaniu surowego ciasta piernik musi dojrzeć powoli w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Jednak podobno najlepszy jest, gdy leżakuje przez 4-6 tygodni. Po upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy(...)domowej przyprawy do piernika ) opcjonalnie garść posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Miód, cukier i tłuszcz podgrzewać stopniowo prawie doprowadzając do wrzenia. Następnie ostudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać (jednocześnie wyrabiając ciasto) mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Opcjonalnie można też dodać bakalie. Ciasto bardzo starannie wyrobić, a następnie przełożyć* do kamionkowego lub emaliowanego garnka (może

Pełny talerz
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 117

śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 5 białek 150 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego(...)przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gofry pizzowe z kurczakiem 339

Gofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie przejdzie obojętnie!Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy!SKŁADNIKI(...)szczypta- olej – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka.Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka.Ciasto odstawiamy na 10 minut.Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Mieszamy delikatnie z ciastem.Dodajemy przyprawę do pizzy.Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut

Ostra na Słodko
I bęc o podłogę! 192

soku brzoskwiniowego 2 łyżki kakao W wysokim naczyniu zmiksowałam wszystkie składniki z wyjątkiem kakao.  Foremkę do pieczenia wyłożyłam folią i przelałam do niej połowę masy. Piekłam przez 30 min. w 170st. Upieczone ciasto w yjęłam je z piekarnika. Teraz już wiem po co jest ten rzut ;) ciasto było wybrzuszone w środkowej części. Z odległości mniej więcej 50 cm zrzuciłam(...)zaczęło się powoli zapadać i zrównało swoją powierzchnię. Drugą porcję masy połączyłam z kakao.  Wszystkie kolejne czynności wykonałam identycznie jak za pierwszym razem. Oba biszkopty pozostawiłam do całkowitego wystudzenia. 1 budyń śmietankowy 2 galaretki malinowe 6 połówek brzoskwiń (ja miałam w puszce) sok z brzoskwiń (do nasączenia ciasta) W wystudzonych biszkoptach powycinałam kółka i pozamieniałam je miejscami.  Budyń

bastalena
Szybki cytrynowy torcik 200

truskawek. A jak już kiedyś wspominałam, nie przepadam za nimi w formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica(...)pomocy miksera mieszamy serek śmietankowy z lemon curd. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy tortownicę z zamrażaki i przekładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę na minimum godzinę do lodówki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Nastepnie dekorujemy nimi schłodzone ciasto. Na sam koniec ścieramy białą czekoladę i posypujemy nią truskawki. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 114

tylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka(...)mleko kokosowe. Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania