miski wbijamy jajka, dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się roztopi wlewamy masę. Smażmy aż zetnie się ciasto delikatnie przewracamy na druga stronę, smażymy jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerz polewamy miodem. Smacznego
kgwjanczewośrednicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta: Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami
Blondynka Gotujemoże stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE! Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy
Wypisz Wymalujkruszonką proste ciasto drożdżowe z owocami Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię. Ciasto drożdżowe(...)Jeśli używasz drożdży suszonych to dodaj je do mąki. 2. Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj z żółtkami na gładką, puszystą masę. 3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 10 minut. 4. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło
Cztery Fajerypewnie zapytacie, czy to w ogóle jest smaczne? Zapewniam – jest, i to bardzo (kwaśne wiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem(...)kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można
Qlinarnie i Qlinarniegorącym mlekiem, gotować 30 min. Odsączyć, zmielić dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Następnie ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z sypkim budyniem, a następnie z makiem. Dodać alkohol. Mąkę przesiać na stolnicę(...)wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę luzu. Ułożyć
Praktyczna plłyżka oleju rzepakowego. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Mleczny krem: 500ml mleka, 100g mąki pszennej, 100g cukru(...)połamaną na kawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem: 400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać
Z miłości do słodkościdzisiaj zaczynam kulinarne blogowanie, będę zamieszczała przepisy na ciasta i ciasteczka , które przygotowuję dla mojej rodzinki. Mam nadzieję , że i Wam one posmakują(...)łyżeczki amoniaku cukier waniliowy białka do posmarowania ciastek cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakrem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce
Zainspirowana w kuchnijuż pisałam o tym, ale nie zaszkodzi powtórzyć, bo są proste i jeśli będą przestrzegane, to sukces sernikowy gwarantowany. Podstawa to dobrej jakości twaróg . Omijajcie szerokim łukiem wiaderka z masami na sernik. Ja wiem, ze mało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi(...)której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 1 jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka myjemy(...)obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno
Luźna KuchniaDzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy: Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy razem(...)Ubite żółtka przelewamy do mąki. Ugniatamy masę- do całkowitego połączenia składników. Ubijamy ricotta z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą częścią wykładamy tortownicę I brzegi do połowy. Wypełniamy masą z sera I brzoskwiń. Drugą część wykładamy na papier do pieczenia lub folię, przykrywamy papierem I wałkujemy. ( Ciasto musi być między dwoma papierami
Smaki EdytyWykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia(...)układamy na to delicje które namaczamy w alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Smacznego
kgwjanczewoBiałka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić(...)gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej 6 łyżek cukru pudru wiśnie z zalewy, odsączone Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką, sztywną masę. Dodać czekoladę i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji toru. Wiśnie odsączyć z zalewy, zachować. Dodać wiśnie do masy i wymieszać. Nasączenie: alkohol, który pozostanie po odsączeniu wiśni tyle samo wody
Chocolate Muffin Blog