ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:338/1309)

Rodzynkowiec 1099

Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa.Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch(...)kuchence mikrofalowej, aż będzie gorąca- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocKrojenie rodzynkowca powinno się odbywać

Smakołyki Bereniki
Sernik z czereśniami 286

mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 70g masła 40g cukru pudru 1 żółtko   masa serowa 450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 120g kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej (15g) 50g cukru pudru 1 łyżka(...)gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką

Smakołyki Bereniki
Murzynek przełożony bitą śmietaną 167

cytrynową bitą śmietaną i polewą czekoladową. Ciasto jest proste do wykonania, a prezentuje się efektownie. Składniki: Ciasto: 250 g masła (lub margaryny) 150 g cukru 6 łyżek kakao ½ szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam(...)gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę stężała, następnie wykładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym. Do rondelka przekładamy składniki na polewę i zagotowujemy. Trochę przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 136

zrozumiałam tego przyczynę. Moim oczom ukazała się szklana gablota, a w niej piętrząca się piramida apetycznych ciast, jednak szczególną uwagę zwróciłam na zgrabne kawałki ciasta z nerkowców ozdobionego granatowymi perełkami borówek. Kremowa, słodka masa z orzechów smakowała genialnie w akompaniamencie słonego i chrupiącego fistaszkowego spodu, od razu więc postanowiłam samodzielnie odtworzyć przepis w domu… i udało się! Oczywiście nawet ciasto(...)Następnie dorzuć masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy, przyciskając delikatnie kłykciami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę: nerkowce odcedź i przełóż do blendera, dodaj też pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Tortownicę ze spodem

Roślinna - blog wegański
Kruche babeczki z makiem 201

śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki.  Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek(...)masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki  i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Pierogi z makiem 159

pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka(...)stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej

Aga w kuchni
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 140

zastanawiałam się nad sposobem podania i dekoracją. Sernik miał mieć piękne, równe trzy warstwy, ale nie do końca się to udało. Masa częściowo się przemieszała i powstały kolorowe fale, co w sumie również wygląda interesująco. O wyłożenie ciastem blachy poprosiłam M. Nie mógł On niestety poradzić sobie z wyklejeniem brzegów, całe ciasto trafiło więc na spód i jest nieco zbyt(...)łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.  Składniki na masę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku

Życie zamknięte w smaku
Sernik japoński - sufletowy, lekki 231

można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią(...)część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić tortownicę z ciastem kilka razy na blat by ciasto wypełniło dokładnie formę usuwając ewentualne nazbyt duże pęcherzyki powietrza. Tortownicę umieścić teraz w większej formie (np. płaskim dużym rondlu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Placek królewski 92

chwilę do ostygnięcia. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować lub rokleić palcami na blasze (o wymiarach 25 x 33 cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą/kaszą manną. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.  Masa : Kaszę ugotować na mleku tak żeby(...)utrzeć z cukrem i jajkiem. Stopniowo dodawać ostudzoną kaszę i sok z cytryny. Na zimne placki kłaść masę. Polewa : Wszystko razem gotować około 5 minut aż masa zrobi się gładka. Gorącym polewać ciasto. Odstawić w chłodne miejsce

cucinare
Makowiec zawijany 315

elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany(...)Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.  Makowiec ładnie się mrozi. W takim przypadku ciasta nie lukrujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
rolada z malinami 110

Ciasto, które upiekłam na imieniny dla mojej mamy. Składniki: biszkopt  5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania:  Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać(...)przesuszenia ciasta, gdyż podczas zwijania połamie się) Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i natychmiast jeszcze gorące zdjąć z formy, chwytając za brzeg papieru do pieczenia i układając na blacie ciastem do góry. Przykryć świeżym arkuszem do pieczenia natłuszczonym olejem ( stroną natłuszczoną do ciasta), ciasno zwinąć w rulon, odstawić do przestygnięcia na około 40 minut. Rozwinąć. masa Śmietanę ubić na sztywno

Darcia w kuchni
3 Bit. 152

chcemy zaoszczędzić na czasie : mleko skondensowane wlać do garnuszka i gotować ok.15-20minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, gdyż szybko się przypala. Ja swoje ciasto zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym(...)gotową masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce, tak by woda ją całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h. Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm): 1 puszka

W kuchni u Moniki
Piernik staropolski 137

Prymat (mają wyraźny smak) W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto przełożyć do szklanej miski lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni(...)Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy boki. Posypujemy po wierzchu orzechami.  Piernik długo utrzymuje świeżość, przechowywany w chłodnym

Chocolate Muffin Blog
Z mchu i paproci 138

oleju/rozpuszczonej margaryny  Przygotowanie ciasta Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyka". Sprawdzić po ok. 15-20 minutach jak się ma ciasto(...)kolor kremu. Ciasto można też przygotować w formie przekładanego tortu. Należy wtedy skroić wierzch i spód oraz boki ostudzonego ciasta, by odsłonić jego zieloność. Przełożyć kremem lub wyłożyć go na górę a następnie pokruszyć odkrojone skrawki i obsypać nimi masę. Na koniec zielony mech można przyozdobić pestkami granatu lub drażami. Całość dobrze jest wykonywać w tortownicy, by utrzymać pierwotny kształt

Karczma Honorietty
Zielone ciasto owocowe 90

marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno posmakować również dzieciom. Składniki: Biszkopt(...)złoty kolor. Masa owocowa: Kiwi i jabłka obrać i pokroić w kostkę Owoce przełożyć do garnka i zagotować (ja dolałam też ok. szklanki wody, gdyż moje owoce puściły mało soku).Do gorącej masy owocowej wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Tężejącą masę owocową wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania