masy - czekoladę, pojedynczo jajka, powoli wsypujemy niewielkimi partiami suche składniki - mąka z proszkiem etc.Dodać wanilię oraz śmietanę, Miksować dla uzyskania stałej konsystencji. Nastawić piekarnik do nagrzania na 180stopni. W międzyczasie rozłożyć papilotki, ja użyłam malutkich z Ikei :) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70207506/ tanie a zarazem całkiem ładne, nie wiem, czy to przez konsystencję ciasta(...)przez jakość właśnie papilotek - ale muszę nadmienić iż nie użyłam żadnych foremek, po prostu wyłożyłam papilotki na blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka
dlaSmaQszklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając aby nie powstały(...)grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodając kaszę. Wszystkie składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy
Zainspirowana w kuchnimąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje.Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić(...)podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu na czas od tygodnia
Wypisz Wymalujwymieszać ze śmietaną. Dodać letnią masę kakaową, dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i ułożyć do całkowitego ostudzenia spodem do góry. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przeciąć w poziomie(...)Partiami dodawać śmietanę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać ostudzoną masę porzeczkową, delikatnie połączyć, żeby nie rozgnieść porzeczek. Wstawić do lodówki na 30-60 minut, aż masa zacznie tężeć. Na paterze ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodpiec na złoty kolor. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera układamy "skubane" kawałki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyproszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min. najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto
Z butelką mleczka w tleproszku ( np. Łaciate) Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Smacznego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania(...)kawę, a następnie ostudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Szybko wmieszać ubitą kremówkę (masa szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo smakował.Składniki:Ciasto:125 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy200 g maślankiłyżeczka octu winnego białegołyżeczka sody oczyszczonej3 jajka4 łyżki kakao Masa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie(...)Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała.Następnie przeciąć na trzy blaty.Masa:Twaróg zmiksować, aby nie było grudek. Dodać cukier i cukier waniliowy. A następnie schłodzoną kremówkę. Dokładnie wymieszać.Blaty przełożyć masą, ale 1/3 pozostawić
Moje pyszne gotowaniejednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pod koniec powoli wkać sok z cytryn i dodać skórkę startą z dwóch cytryn. Formę prostokątną do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub wyłożyć(...)formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz. Lukier – do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny. Ta babka jest rewelacyjna
Kuchnia Pokoleńkostka roztopionej margaryny (250g) Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzine, ja zawsze pieke dluzej, w temperaturze 180°C. Smacznego. Przepis ren zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Przysmaki Karolkiśrednicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha!) 100 ml śmietany kremówki* Obrane porzeczki dokładnie(...)zalać śmietaną i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Ponieważ z podanych proporcji na ciasto wyszły mi jeszcze 4 tartaletki, zwiększyłam ilość składników w masie śmietanowej - dałam 3 jajka, 200 ml śmietany i 8 łyżek cukru. Ilość porzeczek bez zmian. Przepis pochodzi ze strony Delicious Days
KUCHARNIArozdrobnić w malakserze, dodać cukier, masło, mleko i kakao. Całość ugnieść w jednolite ciasto. Składniki na nadzienie: 120g masła w temp. pokojowej 100g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki spirytusu andruty na podstawę ula Sposób wykonania: Żółtka, spirytus, cukier i masło utrzeć na gęstą masę Do wykonania(...)będą potrzebne specjalne foremki widoczne na zdjęciu poniżej. Aby ciasto z łatwością odklejało się od foremki wkładamy do środka folię spożywczą. Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Jeśli ktoś z Was miał okazję kiedykolwiek spróbować tego ciasteczka
Kuchnia Pani Wiosnypotem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej(...)pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka
Smaczne Zdrowepomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier puder w zależności od Waszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katie