ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:332/1309)

Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 136

chrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) 3 czubate łyżki mąki żołędziowej razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier(...)ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym 406

makowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki  i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Alpejka malinowa 1049

puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą(...)wymieszać. 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny

Wanilia i Kardamon
Sernik orzechowy - Biały Michałek 331

Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą(...)rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy

Kto ugości moich gości?
Florentynki 150

minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie

Kuchenne Wariacje
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 169

oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową

W poszukiwaniu inspiracji
Babka makowa 198

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto

Maminek kulinarny
Rolada we wzory 250

blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto urodzinowe 5902

nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek(...)powstały grudki. Gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki. Biszkopt kroimy wzdłuż na połowę. W tym  miejscu można nieco nasączyć ciasto, np. alkoholem. Na jedną połowę biszkoptu wykładamy połowę kremu. Następnie układamy połowę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową i układamy na niej resztę herbatników. Dodajemy drugą połowę kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami

My simple kitchen
Prosta rolada z musem jabłkowym 127

gorące), wyjąć je z formy i zedrzeć papier. Ułożyć je na ręczniku i za pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć(...)jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę z jajami:) I Bynajmniej nie będzie

My simple kitchen
Nie takie znowu zwykłe 101

napisałam w tytule- nie takie znowu zwykłe. A skąd bierze się jego niezwykłość? Z połączenia jeżynowości z białoczekoladowością, jak również z odrobiny aromatycznego Southern Comfort dodanego do masy. W efekcie otrzymujemy delikatne ciasto, którego każdym kęsie znajdziemy drobiny szczęścia o smaku jeżyny i białej czekolady. Polecam! BARDZO PROSTE CIASTO Z JEŻYNAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki

les mirabelles
POPĘKANE CIASTECZKA CYTRYNOWE 997

skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami

Kuchnia w opałach
Ciasto z motylkiem 98

jedzenia, ale może powstać ładne jedzenie :) Mnie się niedawno nudziło bardzo i taki był efekt...Ciasto z motylkiem  Składniki:margaryna1 1/2 szklanki cukrucukier waniliowy6 jajek2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek oleju2 1/2 łyżki kakaoPrzygotowanie:Margarynę trzeba utrzeć na puszystą masę z cukrami. Stopniowo dodawać po jednym żółtku(...)olej, cały czas ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne. Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem

Lawendowe Niebo
Poezja Amaretto z kajmakiem 149

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić(...)kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
Krówka 340

szybko się robi...gdy spodziewasz się gości... Przepyszne i nieskomplikowane. Od samego patrzenia na to ciasto  ślinka leci... Składniki; 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia śmietana kremówka 30% 500 ml, puszka z masą krówkową, 2 śmietanowe(...)fixe 2 łyżki kakao Wykonanie; Ubijamy na puch jajka z cukrem. Dodajemy i delikatnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Możemy dodać kakao do całości masy lub to części, tworząc dwukolorowe ciasto. Pieczmy w 180 stopniach do momentu aż boki będą odchodzić od brzegów foremki. Studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.Śmietanę ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania