śmietanową:1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa:250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji:wiśnie kandyzowane wiórki(...)właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2). Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część
Świat Ciastacałe jajka, jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz kawę i miksujemy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie. Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C. Odstawiamy do wystudzenia Masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml. śmietany kremówki Śmietanę wlewamy do garnka, czekoladę łamiemy(...)masa czekoladowa będzie zimna ubijamy ją do momentu aż stanie się "sztywna". Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki cukier puder ( ok 1-2 łyżki) wiórki czekoladowe Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszy wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku. Rozsmarowujemy ją na cieście i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ostawiamy do lodówki
Słodka Kraina Wypiekówłyżki miodu eukaliptusowego lub wielokwiatowego - masło do wysmarowania formy Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i za pomocą miksera, na dużych obrotach mieszamy masę, tak oby powstała jednolita, gładka konsystencja ciasta. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajcie 1/3 szklankę wody. Dzięki dodatku oleju rzepakowego do ciasta, nie musimy go dolewać na patelnię za każdym razem jak smażymy naleśniki
SMYKWKUCHNIkażdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka(...)można też użyć tortownicy o średnicy 22 cm) . 8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka). 9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty. Masa: 10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą
Domowa Cookierenka Agiinternecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia(...)uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem, do uzyskania objętości 1 szklanki. Masę posolić i popieprzyć. dodać koperek i starty ser. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę usmażonej rukoli i kawałki szparagowych łodyg. Polać masą jajeczną. Ułożyć cukinię , szparagowe główki i resztę rukoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze
Stare Garybardzo małym ogniu podgrzewamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej. Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy jajka, wlewamy 3 krople aromatu migdałowego i znowu mieszamy - równie dobrze(...)stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć. Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu? :) insertCookd("daf2ff4bf56b95f1921d5890aef33013
sama złodyczOdstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy jajka i przy pomocy miksera ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Do powstałej masy wlewamy powoli przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki szpatułką (ciasto zachowa wówczas puszystość). Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy szpatułką(...)końcu dodajemy umyte i przekrojone na ćwiartki truskawki. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą (do 2/3 wysokości foremki). Ja nie miałam formy do muffinek więc wykładałam ciasto do podwójnych papilotek. Babeczki są przez to niskie i szerokie. W foremce od muffinek będą wyglądały okazalej:) Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Wierzch możemy
Kolizje SmakówGroszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało
bastalenabył dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość spraw już zamknięta i pozostaną mi ewentualne (mam nadzieję - ewentualne! :)) poprawy po powrocie. To był również główny powód tego, że na blogu nie pojawiało się nic nowego. Bo przepisów w kolejce jest kilka... ;) Nie wiem(...)żółtek przesiewamy mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy
chili & sugarlaska cynamonu 100g żurawiny suszonej 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango(...)cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych wyjątkowych świąt
Kulinarny karnet ChristopheraSmaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 /2 łyżeczki cynamonu Masa 3/4 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto(...)sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół. Masa 0,5 litra mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem, cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy, pod koniec gotowania dodać masło
kgwjanczewoKolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39(...)wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut
Domowa Cookierenka Agiziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Ciasto dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Masę na halyszki nabieramy dużą łyżką(...)długości i wrzucamy na wrzątek. Rada: łyżką z masą uderzamy w bok garnka, dzięki temu szybko i łatwo uformujemy zamierzony kształt. Inny sposób to przełożenie masy na deskę i za pomocą noża odcinamy ciasto bezpośrednio do garnka. Gotujemy ok. 6 – 8 minut, przy wolnym kipieniu. Danie najlepiej smakuje z podsmażoną w kostkę boczkiem, skwarkami i pokruszoną bryndzą, doprawiamy
Moniki Smakołykipowstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny(...)minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka(...)blenderem na gładką masę. Połowę truskawek podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z pozostałymi truskawkami, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą truskawkową. Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Udekorować połówkami truskawek. Smacznego! Bardzo spodobało mi się pieczenie serników owocowych. Do tej pory przygotowywałam tylko takie z całymi owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrze