ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:323/1309)

(dietetyczny) cynamonowy biszkopt z jabłkami 160

był dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość spraw już zamknięta i pozostaną mi ewentualne (mam nadzieję - ewentualne! :)) poprawy po powrocie. To był również główny powód tego, że na blogu nie pojawiało się nic nowego. Bo przepisów w kolejce jest kilka... ;) Nie wiem(...)żółtek przesiewamy mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy

chili & sugar
Tort marcepanowy z mango. 197

laska cynamonu 100g żurawiny suszonej 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango(...)cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych wyjątkowych świąt

Kulinarny karnet Christophera
Budyniowy przekładaniec 177

Smaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 /2 łyżeczki cynamonu Masa 3/4 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto(...)sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół. Masa 0,5 litra mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem, cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy, pod koniec gotowania dodać masło

kgwjanczewo
Przekładaniec Agi 145

Kolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39(...)wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.  Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut

Domowa Cookierenka Agi
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 202

ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól.  Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Ciasto dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Masę na halyszki nabieramy dużą łyżką(...)długości i wrzucamy na wrzątek. Rada: łyżką z masą uderzamy w bok garnka, dzięki temu szybko i łatwo uformujemy zamierzony kształt. Inny sposób to przełożenie masy na deskę i za pomocą noża odcinamy ciasto bezpośrednio do garnka.  Gotujemy ok. 6 – 8 minut, przy wolnym kipieniu. Danie najlepiej smakuje z podsmażoną  w kostkę boczkiem, skwarkami i pokruszoną bryndzą, doprawiamy

Moniki Smakołyki
murzynek z galaretką wiśniową 182

powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny(...)minut w 180*C.  Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 199

powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka(...)blenderem na gładką masę. Połowę truskawek podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z pozostałymi truskawkami, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą truskawkową. Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Udekorować połówkami truskawek. Smacznego! Bardzo spodobało mi się pieczenie serników owocowych. Do tej pory przygotowywałam tylko takie z całymi owocami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie 152

zagotowaniu zdejmuje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dokładnie wymieszaną masę ponownie stawia się na ogniu , aby ją podgrzać, ustawicznie mieszając. Podgrzewanie powinno trwać tak długo, aż ciasto uzyska wygląd szklisty(...)wykazuje zapachu surowizny oraz odstaje od ścian naczynia i od łyżki, co następuje zwykle po upływie 2-3 min. podgrzewania. Gorącą masę należy wyłożyć do miski, wbijać do niej pojedynczo jajka i ucierać tak długo, aż otrzymamy ciasto ciągliwe i elastyczne, które nie powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym

Proste Potrawy
Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką :)) 151

Cukier puder do posypania Mleko, wodę, cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita masa. Garnek zdejmujemy z ognia i ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto ucieramy mikserem, stopniowo dodając po jednym jajku, do chwili aż pozbędziemy się grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy

Smakowy Raj
sernik waniliowo-kawowy na kruchym spodzie... 168

Składniki: CIASTO SYPKIE KRUCHE: masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram, mąka krupczatka 125 gram MASA SEROWO-KAWOWA: mleko 1/4 szklanki, masło lub margaryna 2 łyżki, kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, budyń waniliowy(...)kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić do masy serowej z jajkami wlać pomału w trakcie ucierania kawę następnie wsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać masę serową wlać do blaszki z ciastem piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 121

Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki(...)mleko i rozpuszczony tłuszcz. Dodajemy cukier i sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie i nieklejące się do rąk ciasto (można podsypać lekko mąką). Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec (ok. 25x35

MyCookBook.pl
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 146

pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1869

czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz  delikatnie zmodyfikowałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowe zawijańce z makiem 144

przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy(...)margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około

Szefowa kuchni
SERNIK ZEBRA 599

CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA(...)środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania