waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano :) Podawać z serkiem
Tagebuch po polskuczekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapush({}); Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur
Mała Cukierenkaktórym jest ono wyjątkowo delikatne, choć pączki z całych jajek są równie smaczne, a ciasto nieco bardziej stabilne. Żółtka/jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodać je do ciasta. DROŻDŻE - Bez nich nie udadzą się żadne pączki; można użyć drożdży świeżych, z których najpierw należy sporządzić rozczyn, lub drożdży suszonych (instant). W starszych przepisach drożdże stanowią
Smakołyki Berenikikakao. Dodaj do masła razem z jajkiem oraz sodą. Dokładnie wymieszaj. Następnie posiekaj orzechy oraz czekolady (lub czekoladę jak u mnie). Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość. Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się
Garniec Magaliebananów i czekolady. Polecam:) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju nadzienie 300 g białego sera 2 duże dojrzałe banany 3-4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki
magiczna kuchnia Kasimięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie
Smaczne Zdrowemąki ryżowej ~100ml mleka roślinnego ~50ml wody gazowanej ~spora szczypta soli Mieszamy odżywkę białkową, mąkę i sól. Następnie dodajemy mleko oraz wodę i mieszamy dokładnie, na gładką masę bez grudek. Ostawiamy ciasto na 20 minut. Po upływie tego czasu smażymy średniej wielkości naleśniki (z obu stron na średnim ogniu). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsprzepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch. Z czekolady formujemy diabelskie różki. Gotowe! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje
Czerwona Porzeczkawaniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez 15 min.Trzeba
Gotowanie...to proste !kakao) Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto zagnieść z podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera. Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora. Zapiec w temp 180 st przez
Gotowanie jest łatwewykrawam. Do miski wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu
Eli Gotowaniedrugą część ciasta. Ostudzić. Ja piekłam w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg około 12 minut (piekarnik był już nagrzany). Blaty upiekłam dwa dni przed podaniem ciasta i przed przelożeniem masą trzymałam w chłodnym miejscu (nie w lodówce). Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę
cucinareWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujecierpliwości, ponieważ cały "proces" wytworzenia zakwasu zajmie nam pięć dni. Dzień pierwszy W szklanym naczyniu mieszamy 150 g mąki z taką ilością wody, aby uzyskać masę o konsystencji naleśnikowego ciasta. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dzień drugi Mieszamy 50 g mąki z wodą ( nadając konsystencję naleśnikowego ciasta) i dodajemy do naczynia " dokarmiając" nasz zakwas
Miód i pieprztakich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone + 200 g malin dodatkowo
Lili w kuchnipraską do ziemniaków jednocześnie mieszając z żółtkami. Następnie na połączony twaróg z żółtkami wykładamy ubitą pianę z białek i zasypujemy przesianą mąką. Całość łączymy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką oddzielamy kawałki ciasta, z którego formujemy wałeczki jak do kopytek na blacie obsypanym mąką. Wrzucamy do, osolonej gotującej się wody. Jak wypłyną odcedzamy. Honorietta lubi wcinać je z roztopionym masełkiem
Karczma Honoriettymiski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kakao i rozpuszczoną w wodzie sodę. Następnie dolewamy do tego miksturę z rondelka. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni
two broke sistersciasta widelcem. Ciasto osłaniamy pergaminem i zasypujemy fasolą, aby je nieco obciążyć. Pieczemy przez ok. 15 min, następnie usuwamy obciążenie i papier i dopiekamy do zarumienienia. Upieczone ciasto studzimy. Składniki na masę: 300 g śmietanki 30% 200 g serka mascarpone biała czekolada - 100 g maliny - ok. 400 g Wykonanie masy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy dobrze schodzoną śmietankę
psgotujemygorzka czekolada posypki Piekarnik nagrzać do 180 °C . Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Silikonową formę natłuścić olejem w sprayu. Każde wgłębienie wypełnić masą do 3/4 wysokości. Ciasto wlewamy do foremek bez dziurek ;) i przykrywamy drugą częścią, z dziurkami. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, zanurzyć patyczek do 1/4 wysokości w rozpuszczonej czekoladzie
Atlas Smakówwody 3 jajka sól 2 upieczone buraki Wykonanie Buraki nieduże dwa ,lub jeden duży upiec w piekarniku.Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę ,zmiksowane na gladka masę buraki i zagnieść ciasto. Wywałkować porcjami bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.Rozwałkowany makaron posypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować osolona wodę w garnku
w mojej kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką, masą z bitej śmietany i mascarpone. To jest mój autorski przepis na ciasto, mam nadzieję że wam posmakuje Post Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenabierze puszystości (około 30 minut) Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, stopione letnie masło, 3 łyżki letniej wody, sól oraz 2 łyżki cukru.Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Przykrywamy szmatką na ok.godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką deskę lub blat na którym wyrabiamy ciasto. Odrywamy po małych kawałkach, o średnicy
dlaSmaQciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do połączenia składników, tak aby uzyskać jednolitą masę. Można dodać jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli masa nadal rozsypuje nam się w rękach. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce
Nerds Kitchenpieczenia przesiać i wymieszać. Wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Na koniec dodać borówki obtoczone w mące i delikatnie wmieszać do ciasta. 3. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (do 3/4 ich wysokości). Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia szczypta soli 4 jabłka olej do smażenia 2 łyżkki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek zanurzać
magiczna kuchnia Kasipomidorowej.. 250 g mąki 1 jajko woda sól Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jajko, wsypać sól i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Dodać odrobinę wody i zagniatać ciasto.Cienko rozwałkować podsypujac mąką .Pokroić w paski.Gotować w osolonej wodzie
Moje domowe kucharzeniebardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba. Składniki: 2 kg rabarbaru ok. 800 g cukru cynamon do smaku opcjonalnie kardamon Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Mama Gotujejednym zamachem i później przekroić gotowy biszkopt na trzy części ale piekąc trzeba pamiętać o wydłużeniu nieco czasu pieczenia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Podobnie masę na dwie pierwsze warstwy można również przygotować od razu, bo trzecia warstwa jest przygotowywana nieco inaczej.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzestudzoną kaszę dołożyć do papryki i jajka. Wymieszać. Dosypać przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie połączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Delikatnie posolić i dołożyć do masy na placki. Jeżeli ciasto wyda się zbyt zwarte możemy dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy (ważne jest żeby temperatura była wysoka, ponieważ placki nie będą przywierały
ChilliJemysię zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko. Jeśli nie soliliśmy wody, w której gotowane były ziemniaki – musimy naszą masę posolić. Wyrabiamy jednolite ciasto – proponuję się przyłożyć i wyrobić je bardzo dokładnie – jak będzie się bardzo kleić dosypać odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy na stolnicy wałki
Ugotuj to sam ...Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Smacznego
Symfonia smakowaPrzepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe
Kuchnia Danusipapryka cebula 400ml śmietany 18% sól, pieprz, lubczyk, musztarda Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, wystudzić. Zmielone ziemniaki umieścić w dużej misce i dosypać mąki oraz posiekane zioła. Ciasto Ugnieść na jednolitą masę,taką by odchodziła od rąk, nie kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm. Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu
MarciochaKucharzymąki TYP550 -szczypta soli -płaska łyżeczka sody oczyszczonej -starta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka
BaRepaskakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze
Mama GotujePopularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 40 minut w 180 stopniach. Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiększe kawałki (największe powinny mieć ok 1,5 cm). Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła i dobrze mieszamy. Wrzucamy pokruszone ciastka i wyrabiamy masę. Powinna mieć konsystencję ciasta kruchego. Można dodać trochę powideł, jeśli ciasto jest zbyt suche. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażalnika. Nadziewamy na patyczki. Polewamy
Kulinarne InspiracjeW końcu doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na
Ciasteczkowy PotwórWątróbkę łączymy z cebula. Dodajemy mleko. 4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów
Kulinarnie z Polką na Kresachokoło 15min. W tym czasie do małego garnka przekładamy kajmak ( ja użyłam ok. 2/3 puszki) i ciągle mieszamy, aby dobrze sie rozpuścił. Następnie przelewamy masę na jeszcze ciepłe ciasto, kroimy na kawałki i posypujemy pokrojonymi orzechami oraz drobinkami czekoladowymi. Smacznego! Niedługo tez minie rok od kiedy stworzyłam to miejsce w sieci. Dziękuję
Chocolate Stop Temptingdrugiej misce, utrzeć mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem. Delikatnie dodać ubite białka. Pod koniec mieszania, dodać posiekaną żurawinę. Na patelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie :) Tak ma być. Większe kawałki poszarpać na mniejsze. Pod koniec smażenia obsypać
CookYourselfcytryny. Wydrążyć gniazda nasienne gruszek, a do powstałego zagłębienia wsadzić po 1 malinie. W misce wymieszać widelcem lub trzepaczką: śmietanę, jogurt, jaja, cukier i esencję. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki, zalać masą. Piec jeszcze 30 - 35 minut. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli brzegi za mocno się przypiekają, przykryć ja dookoła folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Można podawać
Pełny talerzzdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański
ClauditteMissCookingminutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie
vegetanieDodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego
pink envelopesmażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą łyżką. Smażyć z każdej strony ok 2-3 min do złotego koloru. Podać z miodem i kruszonymi migdałami
pink envelopeprzekładamy do osobnego naczynia. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodajemy jajka i resztę ziemniaków, Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, następnie palcem robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 4-5 min. od czasu wypłynięcia. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuZiemniaki przecisnąć przez praskę. -Mąkę przesiać na stolnicę, ziemniaki i przy pomocy noża połączyć składniki. -Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić
Zakamarki mojej kuchnikamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione
Gosia gotujełyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy, dodajemy żółtko stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy gwiazdeczki układam na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w temp
Luźna Kuchniavegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane
Kuchnia Beatyjogurtu greckiego 50 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy do masy łyżkę oleju , wtedy ciasto nie będzi przywierało do patelni. Smażymy naleśniki. Wszystkie owoce obieramy. Dwie mandarynki zostawiamy do dekoracji, resztę owoców kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni, aż zmiękną. Dodajemy cukier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną ), doprawić solą do smaku i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Następnie formować z ciasta wałeczki o średnicy około 1 i 1/2 cm, trochę spłaszczyć palcami lub nożem i kroić ukośnie ostrym nożem w kawałki o długości około
Przepisy i porady kulinarnewlać do naczynia z miarką , bądź do szklanki i dopełnić piwem do pojemności 250 ml Wymieszać. Mąkę przesiać do miski , dodać sól i proszek do pieczenia. Wlewać masę piwną i zagniatać ciasto. Trzeba na to poświęcić kilka minut aby zapewnic sobie chrupkie delikatne faworki. Gdy już ciasto będzie jednolite i elastyczne odłożyć na ok 10 min pod przykryciem. Odrywać kawałki
Malinowa Kawiarenkajajko i śmietanę - doprawić solą i pieprzem - i ostrożnie polać farsz masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć plastry sera camembert i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Uprzedzam, że masa może wylewać się poza ciasto, więc lepiej żeby foremka była większa i miała wyższe brzegi. Brzegi ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka i piec ok. 20-25 min. w 180 st.C
Pasja Smakumiód i cukier podgrzałam do rozpuszczenia. Dodałam przyprawę do piernika i ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki
Zapiski Młodej Żonytartej orzechy, migdały do przybrania Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić
Na słodko lub wytrawniezamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki(...)czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie
Anioły w kuchnibryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto.Rozwałkowuje
Magiczna kuchnia Dariigładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą
Słodkie PrzyjemnościwodySposób przygotowania:Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około
Słodkie Przyjemnościoczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyDodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek
Chocolate Stop Temptingprzesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą
Ostra na SłodkoMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli
Ostra na Słodkopozostały cukier, miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości
Delicious Titbitsmasłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać z proszkiem , kakao i kardamonem.Dodać do masy czekoladowej.Wymieszać . 4. Ciasto odstawić do lodówki na 1 godzinę . 5. Z ciasta uformować wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm . 6. Z kawałków uformować kulki
Sama słodycz i szczypta chiliEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. *przykładowo na tortownice
Słodka Stronaoczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki
Kolizje SmakówWlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką.Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min. Smacznego
charlotte gotujekwaskowe jabłka Wykonanie: Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty
Walijskie PichcenieJajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Czerwień i błękitpotrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki foremki silikonowe 4x7cm do foremki nałozyc czubatą
W Mojej Kuchni Lubięforemki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min. Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą. Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem . Na wystudzonym
Kulinarny karnet Christopherarozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś
NaKońcuJęzykajajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu. Było bardzo smaczne
W kuchennym oknie Ewystopniach. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje. Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe. Post Stracciatella z malinami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeskładników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać cukrem pudrem. The post Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami appeared first
Made By Mom And Sonbok.Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej
Moje domowe kucharzenieRóżowej kuchni . 50 dkg mąki 4 jajka sól do smaku woda Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jaja, wsypać sól i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Dodać odrobinę wody i zagniatać ciasto.Cienko rozwałkować podsypujac mąką .Pokroić w paski.Gotować w osolonej wodzie
Moje domowe kucharzenieBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu - masła, margaryny czy oleju. Tę rolę spełnia majonez :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCiasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek. Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce, zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C 60-70 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoczekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut. Smacznego
kolorowotorcikoworazem zurawina z jablkiem i miodem. Pomysl zaczerpniety do Dorotus z blogu Moje Wypieki . Mam tylko nadzieje, ze mazurki beda smakowaly tak samo dobrze jak wygladaja :) Ciasto: przepis i wyknianie Masa: 1 szklanka suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie: Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda
Przysmaki KarolkiCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka
Smakołyki Berenikipszennej 7 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem
Malinowa Kawiarenkakakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkojabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty
Pudełko rozmaitościziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą. Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę. Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką. Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy razem z sosem. Z podanej porcji
Czerwona Porzeczkabył na dole (czyli ciemną częścią do góry). Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i zostawiamy do wystygnięcia. Nadzienie: Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą śmietanową. Układamy wiśnie i ponownie zwijamy. Gotową roladę owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaoraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa(...)minut, aż powstaną pęcherze powietrza. Masę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano następnego dnia Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku. Resztę masy przełożyć do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez
Weekendy w domu i ogrodziedlatego witam Was najsłodszym ciastem 'ever', jakie kiedykolwiek jadłam. Jest tak słodkie, że po jednym kawałku, marzy się tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy krówkowej - 2 średniej wielkości(...)bardzo chłonne są herbatniki). Masą wyłożyć dno i brzegi formy. Wsadzić do lodówki. Masę krówkową lekko podgrzać, aby stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na masie krówkowej i skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ziarna z wanilii. Wyłożyć śmietanę na bananach i wierz
CookYourselfstopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i masłem. Gdy krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami dolewamy masy owocowej. Miksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy(...)Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce. Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą
sama złodyczpyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest(...)godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić
Z miłości do słodkościmiski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć
Ugotowaćmogla, ale do uzyskania jednolitej dosyć gładkiej masy. Oczywiście pamiętać trzeba o przygotowaniu blaszki. Zwykle smaruję masłem i oprószam mąką tortownicę 28 cm, tym razem podzieliłam ciasto na dwie mniejsze części. Kiedy masa jajeczna jest gotowa, łączę ją z przestudzoną czekoladą. Mieszam do uzyskania jednolitej barwy. Teraz pora dorzucić przygotowane wcześniej orzechy. Mieszam dokładnie szpatułką, żeby równomiernie rozprowadzić orzeszki(...)masie. Przelewam do formy i wyrównuję powierzchnię. Piekę w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut. Oczywiście próba suchego patyczka wskazana :) Kiedy brownie ostygnie prawie całkiem, wyjmuję je delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi
I tu będę miała takie tewyrośnięcia - podwojenia objętości . Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia. Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu(...)stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm - pomagałam sobie wałkiem do ciasta . Przekroić wzdłuż na 3 długie pasy 40x10cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem. Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki
Grunt to przepis!Przygotowanie Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić. Krem budyniowy 500 ml mleka(...)ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasto kakaowe
coolinarnastrefa.blogspot.commokre do suchych i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie nakładamy jedną łyżeczkę masy kokosowej i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce. insertCookd("ef24a01a868fb9a28c81198519bf7b9f
Emcia Pichci