ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:322/1309)

Ryżowe kulki 1181

dobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego by je wykorzystać... Aż w końcu znalazły swój

na moim stole...
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 80

się rozdrobni, dorzucamy żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać z niej ciastka od formy. Osobiście kleję je ręcznie, mają wtedy więcej "duszy". ;) Można jednak układać ciasto od razu

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka 263

wykładamy 3/4 ciasta dokładnie ugniatamy po całości palcami. Tak przygotowany spód wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Następnie wykładamy na to masę jabłkową oraz posypujemy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40 minut. Polecam gorącą szarlotkę podawać z lodami

Piekę, bo lubię
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 219

laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut

Ze smakiem i z pasją
Większa sprawa - tort 161

przygotowywałam trzy dni, a efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów(...)talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki śniadaniowe na tłustym twarogu 153

pieczenie- około 40. Czas na prysznic i poranną toaletę. Ser twarogowy- tłusty- ucieramy w misce z jednym całym jajkiem. Na dość puszystą masę- wygodnie będzie to zrobić mikserem z mieszadłami do zagniatania ciasta, w misie Kitchen Aida, ale ręcznie też nie powinno przysporzyć Wam większych problemów. Do masy powoli, porcjami, dodajemy mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami sody, pół łyżeczki cukru

Karo in the Kitchen
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 153

Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania(...)nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne

Kitchens Alphabet
Niemiecki tort wiśniowy 418

śmietanową:1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa:250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji:wiśnie kandyzowane wiórki(...)właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2). Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z kremem 258

całe jajka, jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz kawę i miksujemy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie.  Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C. Odstawiamy do wystudzenia Masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml. śmietany kremówki Śmietanę wlewamy do garnka, czekoladę łamiemy(...)masa czekoladowa będzie zimna ubijamy ją do momentu aż stanie się "sztywna". Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki cukier puder ( ok 1-2 łyżki) wiórki czekoladowe Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszy wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku. Rozsmarowujemy ją na cieście i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ostawiamy do lodówki

Słodka Kraina Wypieków
ZAPIEKANE BANANOWE NALEŚNIKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM! 222

łyżki miodu eukaliptusowego lub wielokwiatowego - masło do wysmarowania formy Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i za pomocą miksera, na dużych obrotach mieszamy masę, tak oby powstała jednolita, gładka konsystencja ciasta. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajcie 1/3 szklankę wody. Dzięki dodatku oleju rzepakowego do ciasta, nie musimy go dolewać na patelnię za każdym razem jak smażymy naleśniki

SMYKWKUCHNI
Wielkanocne ciasto marchewkowe 134

każdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka(...)można też użyć tortownicy o średnicy 22 cm) .   8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka).   9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty. Masa: 10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder.  11. Masę podzielić na 2 części: większą

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 195

internecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia(...)uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem, do uzyskania objętości 1 szklanki.  Masę posolić i popieprzyć. dodać koperek i starty ser. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę usmażonej rukoli i kawałki szparagowych łodyg. Polać masą jajeczną. Ułożyć cukinię , szparagowe główki i resztę rukoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 170

bardzo małym ogniu podgrzewamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej.      Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy jajka, wlewamy 3 krople aromatu migdałowego i znowu mieszamy - równie dobrze(...)stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć.      Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu? :) insertCookd("daf2ff4bf56b95f1921d5890aef33013

sama złodycz
Babeczki czekoladowe z truskawkami 123

Odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy jajka i przy pomocy miksera ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Do powstałej masy wlewamy powoli przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki szpatułką (ciasto zachowa wówczas puszystość). Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy szpatułką(...)końcu dodajemy umyte i przekrojone na ćwiartki truskawki. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i  uzupełniamy powstałą masą (do 2/3 wysokości foremki). Ja nie miałam formy do muffinek więc wykładałam ciasto do podwójnych papilotek. Babeczki są przez to niskie i szerokie. W foremce od muffinek będą wyglądały okazalej:) Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Wierzch możemy

Kolizje Smaków
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 168

Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało

bastalena

Proponowane wyszukiwania