ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:331/1309)

Sernik 114

mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje        ciasto  20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko torebka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  masa serowa 50 dag twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki(...)cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier  starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy

Smakowite Dania
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 94

czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy  A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować(...)Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko

Kuchnia w opałach
Murzynek 125

cukrem pudrem. Potem dodajemy kakao i dalej mieszamy. W między czasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło stopniowo wlewamy do masy i mieszamy do momentu jak masa zgęstnieje i wylewamy na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Karpatka 325

mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.   Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia ciasta.   Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając(...)zgęstnienia się masy budyniowej.   Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną na puszysta masę. Na podpieczona jedną połowę ciasta przełożyć cały krem i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem.   Całość przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 672

wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka".  Wyjąć i wystudzić. Wszystkie składniki na polewę umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i wyrównać. Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta

wyzwania kuchenne
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 191

każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po  15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam

Blondynka Gotuje
Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą 185

Miałam trochę drożdży i świeże maliny... Przypomniałam sobie o sprawdzonym przepisie na pyszne domowe drożdżówki. Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i do tego świeże owoce... Zdecydowanie to nasze ulubione drożdżówki. Wam na pewno też będą smakowały:) Ciasto: 700 g mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 200ml mleka, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego(...)dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz.  Następnie przy pomocy szklanki zrobić

Z miłości do słodkości
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 142

chrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) 3 czubate łyżki mąki żołędziowej razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier(...)ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym 411

makowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki  i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Alpejka malinowa 1054

puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą(...)wymieszać. 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny

Wanilia i Kardamon
Sernik orzechowy - Biały Michałek 334

Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą(...)rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy

Kto ugości moich gości?
Florentynki 159

minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie

Kuchenne Wariacje
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 175

oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową

W poszukiwaniu inspiracji
Babka makowa 200

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto

Maminek kulinarny
Rolada we wzory 253

blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania