ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:329/1309)

Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka). 152

pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)drugim ciastem. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny). Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasto 3 bit 510

fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada i trzyma się kilka dni. Zapraszam więc na rozkosznie słodkie ciasto 3 bit:)!Ciasto 3 bit – składniki:3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)2 puszki masy krówkowej (po 397 g)3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka)1 litr mleka600 ml śmietany kremówki100 g czekolady gorzkiej1. Formę(...)wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.3. Następnego dnia ubić śmietanę

UgotujmyTo.pl
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 119

oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 221

kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość 5 minut przed

Symfonia Smaków
Sernik z borówkami 156

ostatecznie uzyskać jednolite ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez(...)cukier mają się  rozpuścić. Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut. Ciasto podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki
Leśny mech z nutką cytryny 119

cytryny oraz zapach waniliowy.  W osobnym naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do jajek.  Zmiksować na gładką masę. Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta. Wylać do formy o średnicy 24cm i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok 55 minut (należy przed wyjęciem wykonać próbę suchego patyczka(...)zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do tak ubitej śmietany cienką stróżką wlewać delikatnie tężejąca galaretkę nadal miksując. Wyjąć ciasto. Przestudzić i przekroić na wysokości 2/3. Górną część pokruszyć w miseczce, a na dolną wyłożyć masę. Przysypać okruszkami i delikatnie przydusić, aby trzymały się masy śmietankowej. Udekorować owocem granatu lub dowolnymi niewielkimi owocami wedle uznania. Smacznego

ChilliJemy
kukułka 157

Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty(...)lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę.  Składanie ciasta: Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Princessa kokosowa 268

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa". SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia.   Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko

Passions hobbies life
Biszkopt kakaowy 168

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.   Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego(...)ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Smacznego

paapilotkaa
jabłkowiec z bitą śmietaną... 141

skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto " Pawi ogon" 193

Masło utrzeć mikserem z cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń. Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.  Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś

Słodkości i nie tylko
Szarlotka na cieście kruchym 151

pieczenia,   masła, śmietany i żółtek   zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.   Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić   w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować(...)blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu na ok 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na nią zetrzeć   na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta, tą która się mroziła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 -   60 minut ( do czasu aż ciasto się zarumieni) w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Grzesiek 20920

Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem(...)tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto! Przełożenie: Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami , orzechami i wiórkami

Kto ugości moich gości?
Sernik " Złota rosa " 599

pieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka(...)Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut

Słodkości i nie tylko
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 165

letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.  Wstawić do lodówki do schłodzenia.    galaretka Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania