ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:330/1309)

Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 166

Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie, wlać melasę, ekstrakt i rum, wbić jajko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką, lepką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 155

pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Pijana krówka 227

serii słodkie na weekend dziś bardzo słodka i zupełnie nie dietetyczna propozycja. Puszysty, delikatny biszkopt i słodka, krówkowa masa składają się na świetne ciasto do sobotniej kawki czy rodzinne uroczystości. Można się również pokusić o upieczenie dwóch biszkoptów i przełożenie ich kremem oraz uwieńczenie słodką rozetką. Takie ciasto będzie wyższe i bardziej okazałe. Składniki

Pyry na Gaz
Sernik z cukinią 154

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Czereśnie zapiekane w cieście czyli czereśniowe clafoutis 151

mąkę,  mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na  wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki

Stare Gary
Marysieńka 1299

łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt:    Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około(...)dwie części. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały

Ala piecze i gotuje
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 134

można dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki. Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek Almette mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy rodzynki  i mieszamy. Z ciasta formułujemy krążki, które przekładamy na posmarowaną wcześniej olejem blaszkę do wypieku babeczek. Ciasto powinno wystawać powyżej foremek i mieć w środku wgłębienie do którego dodajemy serek

Moniki Smakołyki
Czekoladowo- cynamonowe naleśniki z musem malinowym 212

łyżki kakao 2 szklanki mąki 1,5 szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu

NaKońcuJęzyka
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 263

odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h).  W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając

bastalena
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 261

tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii

Obiad za dychę
Babka marmurkowa 245

nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką

Przysmaki Karolki
Rolada Żyrafa 245

zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy 6 łyżek ciasta do woreczka cukierniczego, obcinamy rożek i wyciskamy wzór(...)papieru, ja tego nie robiłam. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Wyciągamy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy masę na wystudzone wzorki, delikatnie aby nie uszkodzić wzoru. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą drugiej blaszki

Pelusiowa Kuchnia
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1837

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik

Poezja smaku
Torcik truskawkowy 163

koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera(...)wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy

Słodkie Przyjemności
Fale Dunaju 325

mają zamiar zrobić dużą blaszkę ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 200 g masła 120 g cukru szczypta soli 5 jajek 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem(...)czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania