ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:335/1309)

Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami 121

mleka (125 ml) - 2 łyżki cukru  - 1 jajko - 50 g masła - szczypta soli nadzienie  - 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej - 1 duża lub 2 średniej wielkości gruszki dodatkowo - 1 rozbełtane jajko + 1 łyżka mleka - płatki migdałowe Przygotowanie:  Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem(...)Gotowe ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wysmarować masą kajmakową i obranymi, drobno pokrojonymi gruszkami. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić ostrym nożem na ,,ślimaki" o długości

Kuchnia Ellie
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 165

owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm. Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek(...)całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto. Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej

Kolorowy Przepisownik
Przepis na sernik czekoladowy 181

sernik czekoladowy ma idealne proporcje dla aby zaspokoić smak na słodycze. Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto. Nie mógł się jemu oprzeć i zjadł prosto po wyjęciu z piekarnika. Sernik po upieczeniu odstawiłam na całą noc do lodówki. Do serników dodaję domowy cukier waniliowy, ale tym razem(...)łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem dno blaszki. PRZYGOTOWANIE czekoladowej Masy serowej : Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W metalowej misce mieszamy dwa gatunki sera z jajkami i budyniem, wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki. W rondelku rozpuszczamy masło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 225

cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy(...)Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki jabłka, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem 191

rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 1/2 opakowania malin 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim maliny, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 557

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię(...)900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki

Kolizje Smaków
Ciasteczka Misie 85

miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy 6 i 3 cm. Na jednego misia potrzeba

Moja Galeria Smaku
Sernik chałwowy 218

okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z kokosem 344

łyżek wody,  200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.   Kokosowe kulki:  2 białka(...)mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką

Z miłości do słodkości
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 119

osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 172

minut.Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach

Magiczna kuchnia Darii
KOKOSOWE CIASTECZKA 147

niej masę. Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym i esencją waniliową. Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam. Na koniec dodałam wiórki kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze

potrawyregionalne
Niebo w gębie 144

łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek   Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru   Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto

Kuchenne Wariacje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 187

łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy

chili & sugar
Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1872

kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego robieniu daje nam zapowiedź rozkoszy, która nas czeka. Pyyycha, proste,szybkie, przesłodkie i przedobre!Spód

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania