ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:344/1309)

Jagodzianki z białym serem 166

oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze przez chwilę wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm. Teraz przyrządzić masę serową. Wszystkie składniki na masę(...)serową dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg z pozostałymi składnikami.Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, tak żeby otrzymać dwa prostokąty. Obie części posmarować masą z białego sera (fot.1), a następnie posypać jagodami (fot.2). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem

Świat Ciasta
KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE 161

smaku i roztrzepać mikserem,następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie roztrzepać na jednolitą masę.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Różyczki kalafiora moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kalafiora w cieście można podawać na ciepło z zestawem surówek jako samodzielne danie obiadowe,jako przekąskę na ciepło lub zimno

Niespełnione zdolności kulinarne
Korzenne ciasto z jabłkami 129

Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki.  Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kokosowe 95

kokosowych  Sposób przygotowania: Masło rozpuścić wraz z cukrem i mlekiem w garnuszku.Zagotować i zdjąć z palnika.Dodać wiórki kokosowe,zamieszać i poczekać aż całość przestygnie. Masę kokosową wylewamy na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.Gdy ciasto będzie już gotowe,studzimy je i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy je kajmakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 191

wierzch, czego chcieć więcej??? U mnie wersja ekstremalna czyli z czekoladą 90% i nie ukrywam, że taka zwykła gorzka czekolada byłaby chyba lepsza, przynajmniej w kwestii konsystencji masy :) Mazurek JAJO z czekolada ciasto kruche: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Na papierze do pieczenia rysujemy kształt pisanki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 338

niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek(...)wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy płatki z białej czekolady

maniapieczenia
Najlepszy makowiec domowy 11339

makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej(...)lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły dwa ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii

Smaczna Pyza
Babka kokosowa z białek 723

szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką - na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez(...)białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową ), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości

Smakołyki Bereniki
Całuski 208

większej!) W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, a następnie ucieramy (można mikserem), aż masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy(...)przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej mąki masa będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Ratunku obiad
Sernik krówkowy 6798

papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej(...)składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników

Smakołyki Bereniki
Szarlotka mojej babci 189

cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.   Ciasto należy podzielić

Luźna Kuchnia
Sernik chałwowy 179

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Sernik z rosą 276

żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju(...)mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie

dom-agi.pl
Ciasto czekoladowe z gruszkami 138

łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę ( o średnicy 21-22 cm) lub blachę (26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, ale zostawiamy ogonek. Wkładamy całe gruszki do masy, aby ogoni sterczały do góry (nie sprawdzą się tutaj gruszki długie, a raczej te małe pękate). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)czekoladą wcześniej połamaną na kostki. Jajka ubiłam (w robocie kuchennym), dodając stopniowo cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmieszałam przestudzoną czekoladę i wymieszałam z pokruszonymi migdałami. Spód blachy (26 x 21 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto na blachę.  Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piekłam 30 minut.  - See more at: http://www.bistromama.pl

bistro mama
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 291

250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko (lub 2 żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody(...)dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozkruszyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego sera na serniki (z wiaderka) - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania