ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:340/1309)

Rumowe Kakałko ze śmietanką 128

papierem. Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują(...)skorupy. Kroimy na trzy części. Jeśli mamy rum, to rozcieńczamy go z ciepłą wodą i skrapiamy biszkopty. Równie dobrze możemy użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę. Na środkową część biszkoptu nakładamy konfiturę jagodową. Przykrywamy wierzchem biszkoptu i nakładamy ostatnią masę. Dekorujemy owocami. Możemy je również dodać do pierwszego, budyniowego kremu. Całość chłodzimy

Karczma Honorietty
Sernik z wiśniami na kruchym spodzie - przepis 152

kremówki 1 zapach waniliowy lub laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu Sernik z wiśniami - składniki na masę serową Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy(...)wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do średniej wielkości formy wyłożonej papierem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 o C. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Do dużej miski wbijamy wszystkie 5 jajek, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników

Pyza i Surówka
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 137

cukier ubiłam mikserem na puszystą masę. Niestety zabrakło mi brązowego cukru...      Wlałam przestudzoną masę czekoladową.  Wymieszałam.    Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło

potrawyregionalne
Mleczna kanapka. 1323

Rewelacyjna, delikatna i bardzo, ale to bardzo odchudzona wersja obowiązującego przepisu.  Gorąco polecam Składniki: ciasto: 6  jajek 150 g  cukru 120 g mąki pszennej 40 g kakao 10 g mąki ziemniaczanej 40 g masła masa: 500 ml śmietany 30-36% tuba mleka skondensowanego klasycznego (lub 2 jak ktoś woli słodsze) 40-60 ml miodu  3 łyżeczki(...)delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta). Całość przelać do wyłożonej formy i piec w temp 175 stopni C ok 40 min. Kiedy wystygnie przekroić na pół. masa: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając

Malinowe Pocałunki
Wieniec makowy 154

font-family:"Times New Roman";} Po świętach została mi połowa puszki z masą makową, postanowiłam coś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z  tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 570 g mąki(...)jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 312

czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wariacja pomidorowa 165

pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, jak się zeszkli dodajemy do niej pomidory i gotujemy na małym ogniu aż się masa zredukuje. Pod koniec gotowania doprawiamy bazylią i oregano. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy wcześniej przygotowaną masę a na jej wierzch kawałki białego sera oraz papryki. Pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Babeczkowe cieple lody 115

masy - czekoladę, pojedynczo jajka, powoli wsypujemy niewielkimi partiami suche składniki - mąka  z proszkiem etc.Dodać wanilię oraz  śmietanę, Miksować dla uzyskania stałej konsystencji. Nastawić piekarnik do nagrzania na 180stopni. W międzyczasie rozłożyć papilotki, ja użyłam malutkich z Ikei :) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70207506/  tanie  a zarazem całkiem ładne, nie wiem, czy to przez konsystencję ciasta(...)przez jakość właśnie papilotek - ale muszę nadmienić iż nie użyłam żadnych foremek, po prostu wyłożyłam papilotki na blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z  piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka

dlaSmaQ
Torcik królewski 399

szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając aby nie powstały(...)grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodając kaszę. Wszystkie składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy

Zainspirowana w kuchni
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 217

mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje.Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić(...)podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu na czas od tygodnia

Wypisz Wymaluj
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 197

wymieszać ze śmietaną. Dodać letnią masę kakaową, dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i ułożyć do całkowitego ostudzenia spodem do góry. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przeciąć w poziomie(...)Partiami dodawać śmietanę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać ostudzoną masę porzeczkową, delikatnie połączyć, żeby nie rozgnieść porzeczek. Wstawić do lodówki na 30-60 minut, aż masa zacznie tężeć. Na paterze ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kołocz z serem 399

podpiec na złoty kolor. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera układamy "skubane" kawałki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.  Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 322

proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto

Z butelką mleczka w tle
Polewa a'la biała czekolada do ciast 166

proszku ( np. Łaciate) Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Smacznego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 314

ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania(...)kawę, a następnie ostudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Szybko wmieszać ubitą kremówkę (masa szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania