ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:343/1309)

Ciasto Lion 10580

Ciasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników. W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę

Kulinarne Przeboje
Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami 131

kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i równomiernie wylepiamy(...)białek wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przy użyciu rózgi staramy się ostrożnie wmieszać ją do piany. Na koniec dodajemy zmielone migdały oraz porzeczki i delikatnie mieszamy. Bezową masę wykładamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu ciasta zdejmujemy obręcz, wierzch posypujemy podprażonymi (na suchej patelni) płatkami migdałowymi i dekorujemy kilkoma kiściami

MyCookBook.pl
Ciasto ucierane maślankowe z owocami 374

owoców ….Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływają się w ustach!Takie je właśnie to!Niesamowicie puszyste i delikatne!A co najważniejsze ?Ekspresowe do przygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka – 250 ml- jajko – 2 szt- cukier – 1 szklanka- olej – 125 ml- cukier waniliowy(...)ok.0,5 kg- bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 405

sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych.   Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej(...)placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek przełożyć na papier (w miejsce narysowanego kółka) i delikatnie rozsmarować na nim 1/3 masy makowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie postępować z pozostałymi warstwami, tak aby powstały 3 warstwy maku w środku, a na wierzchu znalazła się warstwa ciasta

Kulinarne Inspiracje
Sernik na owsianym spodzie 453

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności
tort orzechowy z chałwą 197

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około(...)połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 240

sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Ciasto czekoladowe z pomarańczą Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 150g(...)kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - masa powinna wyjść dość gęsta - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 142

przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam(...)tortownicy. 6. Piecz ok 60 minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko

AZgotuj!
Ciasto ze śliwkami z bezą na serowym spodzie i... 1 urodziny bloga:):) 146

26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku(...)połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 253

budyń. Gdy dobrze się utrze (tzn. nie będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa(...)zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę, by przestygła lub wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Ciasto z rabarbarem 152

Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła,  masa: 1 ¼ szklanki brązowego cukru, ½ szklanki mąki, płaska łyżeczka soli, 9 żółtek, 330 g kremówki 30%, 80 dag pokrojonego w plasterki rabarbaru, beza: 9 białek, szklanka cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto(...)lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy za pomocą widelca ze śmietanką. Masę dodajemy do sypkich składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rabarbar, mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru pudru. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Omlet Cypisa 131

miski wbijamy jajka, dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się roztopi wlewamy masę. Smażmy aż zetnie się ciasto delikatnie przewracamy na druga stronę, smażymy jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerz polewamy miodem. Smacznego

kgwjanczewo
W - Z, czyli Wuzetka 20534

średnicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.   Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta: Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami

Blondynka Gotuje
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 212

może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE!  Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy

Wypisz Wymaluj
Placek drożdżowy z kruszonką 104

kruszonką proste ciasto drożdżowe z owocami Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię. Ciasto drożdżowe(...)Jeśli używasz drożdży suszonych to dodaj je do mąki. 2. Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj z żółtkami na gładką, puszystą masę. 3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 10 minut. 4. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania