ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:321/1309)

Ciasto Czarna róża. 116

masła      Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki(...)grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Pianka 147

nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty.   - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka; 25 dkg masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki(...)koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy. Zanim wybijemy

In my kitchen
Napoleonka na krakersach 183

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła

Kulinarny Pamiętnik
marmurkowy sernik z kajmakiem 146

kajmaku Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić(...)połowę i do jednej części dodać kajmak.  Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć mas serowe na zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 70 minut, po pół godzinie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czereśniowiec 129

drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto z rabarbare, i kruszonką 115

przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;)  Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia.  Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;) Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem.  Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy

Lawendowe Niebo
Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 91

podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 50 minut.  Uwagi: Po wyciągnięciu z piekarnika można oprószyć

Gorący kąsek
Rzecz o wiśniach 230

Składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy ciasto, które formujemy z kulkę. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart (28 cm) składniki na masę: 450 g wydrążonych wiśni 80 g brązowego cukru(...)jajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach

Przysmaki Karolki
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 131

zrobienia kratki. Na ciasto wykładamy szpinak, na niego układamy podsmażonego kurczaka. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną  w kostkę mozzarellą, solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na tartę. Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy żółtkiem i pieczemy około 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO MAXI KING 86271

jesz słodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego, mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy ciasteczkowej i  polewy z mlecznej czekolady, śmietany kremówki oraz orzechów laskowych... Tym ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać(...)odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia.Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną.SKŁADANIE CIASTA:Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki.W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 145

Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych(...)minut. W tym czasie wyjmujemy zamrożoną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do niewielkiej miseczki, odkładamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, do sztywnej masy dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie

Rozpustne gotowanie
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 170

mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 121

razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy(...)Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy zielonym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy żółtym  blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego

w mojej kuchni
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 148

kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej(...)C.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,a obręcz wysmarować masłem 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy.Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta.Wyłożyć przestudzoną masę jabłkowa,a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania