ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:310/1309)

Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 163

przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze

Stare Gary
Naleśniki z szynką i serem 161

jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć wędlinę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z parówkami i serem 163

jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki

Kto ugości moich gości?
Pierniczki świąteczne 224

wlewamy do mąki. Bierzemy łyżkę i mieszamy miód z mąką. Następnie dodajemy cukier, sodę, przyprawy, masło i 2 jajka. 2.Myjemy rączki i bierzemy się za wyrobienie ciasta. Trochę musimy się namęczyć. Masa będzie gotowa dopiero wtedy kiedy nie będzie przylepiała się do palców i będzie gładka. Jak już długo się męczymy a masa będzie za mokra, dosypujemy trochę mąki

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Fiona 201

łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy(...)śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 150

stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę

Mango Papaja
Sernik kajmakowo-orzechowy 158

oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 200 g masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mleka starta gorzka czekolada Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę i podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować(...)sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około 70-90 minut w temperaturze 175 stopni. Wierzch ma być ścięty. W przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak

My simple kitchen
Sarni grzbiet 414

wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki.  Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą

Moje Qulinaria
Tort Czekoladowo Wiśniowy 293

zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Rogale z farszem makowym 136

lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto;   3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej  lub … 2 szklanki maku 2 szklanki(...)stale mieszając przesmażamy na niewielkim ogniu, (lubi się przypalić). Dodajemy ugotowaną śmietankę i mieszając smażymy razem aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości. Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach

Apetyczna babeczka
Ciasto Jamajka 983

ilovebake.pl jak i na gotowaniecieszy.blox.pl  Na ich podstawie powstał mój przepis - zapraszam! ;) Składniki: (Blacha25x30) Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody   Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody(...)możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;) Tak przygotowaną masę wykładamy na galaretkę, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączamy, od tej strony, od której  jest przekrojony.  Układamy go na masie i delikatnie dociskamy. Wierzch smarujemy resztą masy

Czerwona Porzeczka
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 183

sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier tak, aby piana powstała sztywna i lśniąca. Połowę piany dodaję do ciasta, mieszam za pomocą szpatułki, dosypując przesianej mąki. Na samym końcu łączę wszystko z pozostałymi białkami. Powstałą masę wylewam do formy, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 40 minut  do tzw."suchego patyczka". Następnie wyjmuję z piekarnika(...)mieszam, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną polewą dekoruję tort, ułożony na papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto łaciate z jabłkami 307

kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa serowa 250 g sera twarogowego z wiaderka 50 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy Winiary cukier(...)mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25×25 cm). Masę serową nabieramy łyżką i opuszczamy w różnych odstępach na ciemne ciasto, blaszkę potrząsamy i stukamy nią o blat aby powierzchnia ciasta się wyrównała. Pieczemy ciasto około 40 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10388

sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę z białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej(...)mąki będzie potrzebne by zagnieść spoiste, elastyczne ciasto. Ale im więcej mąki damy do mniej wilgotnego sera, tym kluski wyjdą sztywniejsze i mniej smaczne. Do mojej masy wystarczyło zaledwie 2/3 szklanki mąki i ciasto dało się już ładnie i szybko zagnieść. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy je na dwie lub trzy porcje. Każdą porcję po kolei formujemy

Karo in the Kitchen
Ciasteczka brzoskwinie 98

gotować, ale mniej piec. Nie umiem usiedzieć na jednym miejscu , bo zawsze coś muszę robić. Taka ze mnie bestia :) Do ciasteczek wykorzystałam nutellę domowej roboty, którą Wam również polecam. Ciasto 4 jajka 250 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g + 4 łyżki mąki pszennej Jajka(...)nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane. Po wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie do nałożenia masy. Wydrążone okruchy pozostawić. Nadzienie okruszki z ciasta 1 szklanka domowej nutelli (przepis) Wszystko razem wymieszać i smarować masą każde ciastko. Sklejać po dwa razem. Dekoracja 1 szklanka mleka barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy cukier

O kuchni z uczuciem
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 402

lśniąca. 5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut(...)masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Pralinki pandy 233

patyczki i podać w wersji "lizaków". Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest(...)się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały. Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś

Ciastkozercy
sernik wielkanocny na kisielowym spodzie 148

następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła 80 g cukru pudru 3 jaja 1 budyń śmietankowy(...)roztopione masło oraz budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania