ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:304/1309)

Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 201

masy macepanowej                100 g cukru pudruSkladniki na polewe czekoladowa:70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumuWykonanie:Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac(...)przepisie I.Roznica polega na wykonaniu wlasnej masy macepanowej.Cukier puder zmieszac z grysikiem i dodac posiekane twarde maslo.Rozkruszyc w palcach,jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku".Dodac olejek migdalowy i alkohol.Alkohol dodawac stopniowo,zeby masa nie byla za wilgotna.Byc moze 2 lyzki wystarcza.Dokladnie razem wyrobic.Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan.dlatego walkowac na posypanym blacie cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
torcik jabłkowo-miętowy 135

Wiecie, że lubię wymyślać przepisy. Wczoraj dostałam weny twórczej i wymyśliłam znowu. Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy. *tortownica(...)dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną ale nie stężałą masę jabłkową wylać na biszkopt (biszkopt wchłonie część masy, dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie 147

szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół jak bułeczki.Teraz w zależności od naszego wyboru przygotować pianę białkową lub bitą(...)wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.Bita śmietana:Śmietanę kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix. Wypełnić masą dolną część ptysiowego ciasta (fot.2). Przykryć górą i posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta
Pianka truskawkowa na biszkopcie 167

pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą prawie białą masę. Dodać skórkę z cytryny. Mąki i proszek wymieszać, przesiać i po łyżce dodawać do masy. Mieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Ciasto wylać na głęboką blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny(...)masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody, wystudzić. Truskawki pociąć na połówki, ułożyć na stężałej masie. Prawie tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy i polać ciasto w linie, kratkę lub inne esy floresy. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 428

cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką(...)wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Forma 25* 10 cm. Inspiracja - gazeta

Ala piecze i gotuje
Sernik z makiem i jabłkami 164

pieczenia Masa makowa: 35-40  dag maku  sparzonego i zmielonego  3 jajka 25  dag cukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać(...)garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą

W kuchennym oknie Ewy
pyszna domowa kremówka 351

składniki na ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny 1/2 szkl kwaśnej śmietany wykonanie : Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na ok. 60 min. do lodówki. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy, każde z osobna w 180 st. C na złoty kolor(...)oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 157

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną.  Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy  ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Dwukolorowy sernik 91

łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h. Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane

Humanistka w kuchni
Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy 139

Połączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki  2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaj

Ciasteczkowy Potwór
Brak tytułu 128

trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.  Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach

kolorowotorcikowo
Tort piernikowy 364

Zawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy

Ala piecze i gotuje
Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem 175

mnie w domu ciasto zawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru(...)cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę. Całość wykładamy na blachę

greenscarf
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 334

prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie   1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. Formę(...)możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania