ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:295/1309)

Kawuś 352

Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno.  Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II  Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao. PONCZ(...)KREM KRÓWKOWY  Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem.  KREM TWAROŻKOWY  Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem.   SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie

Kuchnia Danusi
Bajaderka light 177

kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy   kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować(...)papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi:   Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu

Mania Gotowania
Ciasto Izaura -sernik w murzynku 330

książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie.  Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g margaryny (dałam masło) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego(...)polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia  i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem. Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia . Masa serowa 500-700 g twarogu 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła wiórki kokosowe Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka

O kuchni z uczuciem
Mazurek kajmakowy. 118

godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą

Rozpustne gotowanie
Tarta z rumowym kremem dyniowym 156

dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim formę, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Składniki na rumowy krem dyniowy: - 450 gramów musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 100 gramów cukru(...)rumowego kremu dyniowego: Mus mieszamy z cukrem i przyprawami oraz aromatem. Następnie miksujemy masę z dodawanymi po kolei jajkami.Potem, już za pomocą szpatułki, łączymy ją ze śmietaną. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Tort makowy z kremem z białej czekolady 128

dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 20 dkg maku(suchego, nie trzeba mielić(...)żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka

In my kitchen
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 254

Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka(...)być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Torcik orzechowo - czekoladowy 150

mleka 15 dag cukru 50 ml wódki Dodatkowo: kawałki orzechów starta gorzka czekolada (ok. 40 g.) Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca. Nie ubijania wlewamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy(...)tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około 15 minut, aż masa nabierze konsystencji rzadkiego syropu. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

My simple kitchen
Świąteczny sernik z białą czekoladą karmelem i popcornem 106

przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej). W rondelku rozpuść masło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.  Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, zblendowane ciasteczka i herbatniki wymieszaj z masłem oraz czekoladą (konsystencja mokrego piasku). Ciasteczkową masę rozłóz staranie w  tortownicy tworząc spód ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopini. Piec 5 minut(...)serowej masy. Wystudź dobrze spód ! Krok II Piekarnik rozgrzej do 240 stopni.  Ser, jogurt oraz cukier utrzyj w mikserze,  gdy masa będdzie gładka dodaj stopniowo jajka, cały czas miksuj  następnie wlej śmietanę,  następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii.  Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony

Wylizany Rondel
Świąteczny sernik z białą czekoladą karmelem i popcornem 99

przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej). W rondelku rozpuść masło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.  Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, zblendowane ciasteczka i herbatniki wymieszaj z masłem oraz czekoladą (konsystencja mokrego piasku). Ciasteczkową masę rozłóz staranie w  tortownicy tworząc spód ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopini. Piec 5 minut(...)serowej masy. Wystudź dobrze spód ! Krok II Piekarnik rozgrzej do 240 stopni.  Ser, jogurt oraz cukier utrzyj w mikserze,  gdy masa będdzie gładka dodaj stopniowo jajka, cały czas miksuj  następnie wlej śmietanę,  następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii.  Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony

Wylizany Rondel
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 281

zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej(...)miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 172

intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego(...)Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut

Mania Gotowania
Murzynek z konfiturą z wiśni 220

również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej.  Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa:  40g masła lub margaryny,  50g mlecznej i 50g gorzkiej

Z miłości do słodkości
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 131

Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie(...)okrągłego naczynia, może być to miska albo druszlak, możemy podłożyć pod roladę folię lub strecz aby lepiej się wyjmowała. Gdy obłożymy naczynie roladą wylewamy do środka masę z galaretką. Wierzch przykrywamy pozostałymi plastrami ciasta tak aby stanowiły równy spód. Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania