ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:291/1309)

Tarta ze szpinakiem 174

ciasto. W ten sposób ciasto urośnie równo :). Pieczemy w 180 º przez 15 minut. Następnie zabieramy papier z "obciążnikami" i pieczemy jeszcze 10 minut.  *WAŻNE: wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być wcześniej schłodzone. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż się zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki(...)ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE SPINACH

KasiekGotuje
"Cud, miód i maliny" 495

Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 5.        Ciasto zapiec w temp 180 stopni przez 15-20 minut. 6.        Ostudzić je. 7.        Między czasie przygotować piankę. Do garnka lub miski dodać białka i szczyptę(...)Ubijać do czasu, gdy się on nie rozpuści. 10.    Na końcu stopniowo wlewać olej. Ubijać do momentu, gdy składniki się nie połączą. 11.    Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Rozprowadzić równo po formie. Układać maliny (otworem do góry). Używając mrożonych owoców – nie rozmraża się ich uprzednio. 12.    Zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych

Fabryka pomysłów
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 321

Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 706

Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 196

truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu ze słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy(...)schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci

Kuchnia po mojemu
ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 373

cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka(...)stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę śliwki oraz skruszone bezy i przekładamy nią naponczowane ciasto. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 173

taką w proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę(...)rękawa cukierniczego z szeroką, ząbkowaną końcówką. 3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połowę ciasta pozostawić w lodówce,  drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 393

Ciasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :)  Przepis poleciła  mi kiedyś koleżanka Małgorzata.  Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz

Konrad Gotuje
Tartaletki z owocami i mascarpone 141

Uformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć(...)minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Sernik gotowany w miodowym cieście 220

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka(...)zgęstnieje.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin. Polewa:  Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao

My simple kitchen
Pierniczki lebkuchen 223

cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto - krówka - pycha 1582

budynie-gotować mieszając  Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego

Proste Potrawy
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 208

lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy(...)blatu mocno ścieramy takie zawijane wiórki, którymi dekorujemy nasz mazurek. Na koniec posypujemy solą gruboziarnistą w moim przypadku himalajską, którą trochę kruszymy w moździerzu. Mazurek wstawiamy do lodówki aby masa stężała. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
ROGALE MARCIŃSKIE 172

swój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty. SKŁADNIKI: na ciasto 24 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku  100 g masy marcepanowej  nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu(...)odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.  Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć

Kuchnia w opałach
Cappuccino ciasto bez pieczenia 193

Ciasto to wykonałam w formie o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Ku mojemu zdziwieniu szybko się związało i na prawdę bardzo łatwo i ładnie dało się pokroić. Jest ono bardzo prostym deserem idealnym do kawki i dla miłośników ciast tych mniej słodkich.  Składniki: masa 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 900 ml mleka kostka dobrej jakości masła(...)temperatury pokojowej. Masło rozetrzeć mikserem, następnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić

Pychotkaaa