ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:282/1309)

Sernik królewski 2438

siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku  100 g miękkiego masła(...)dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym

Ze smakiem i z pasją
Maślane ciasto wszystko jedno 133

miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.  Dodawaj po łyżce stołowej do masy, aż do połączenia się składników.  Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być).  Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój(...)wyłóż papierem do pieczenia, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.  Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.  Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego

Garniec Magalie
Papaya crunchy flans 176

margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy

Luźna Kuchnia
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 352

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 183

blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych

karmelowy
Jezioro łabędzie 152

Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia. Masa śmietankowa: 600 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietan(...)fixu 1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy. Składanie łabędzi: 1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej. 2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Sernik z nutą piernika 263

masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną(...)formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez

Serce zamknięte w formie pyszności
Czekoladowy tort Goplana 144

cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec(...)wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą

Wanilia i Kardamon
Dietetyczne naleśniki na kefirze 502

smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU ) : zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową   zastąpić tłuste mleko wodą ( wersja naleśników z wodą(...)uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .   Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie

Grunt to przepis!
Lekka rolada cytrynowa 145

się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy  Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny 250 mil śmietany , kremówki 25 konfitury morelowej. Jak robimy(...)dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać  do masy , wymieszać.  Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem.  200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon i odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Matcha roll cake 104

miało taki ciekawy kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:) Składniki na ciasto: 3 jajka; 70g cukru; 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku); 80g mąki pszennej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masla, roztopionego; Wykonanie: Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodać przesianą make i "matchę", następnie dodać masło (wystudzone) i mleko(...)wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180 o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić. Składniki na masę: 500 ml śmietany 30%; kilka brzoskwiń z puszki (mogą być inne owoce); 1 cukier waniliowy; 1 łyżka cukru kryształu; Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru

In my kitchen
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 136

białkach z borówką amerykańską' Składniki: * ciasto: - 5 białek - 150 ml mleka - 310 g mąki pszennej - 150g miękkiego masła - 220g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * dodatkowo: - 300-350g borówki amerykańskiej - 2 łyżki mąki - 2 łyżki cukru - cukier puder Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę(...)proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy. Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki). Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć

CookYourself
Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy 185

drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty. Nadzienie(...)masła,  2 jabłka,  3 łyżki cukru,  łyżka cynamonu. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 204

wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy

Miksturownik
Tarta truskawkowo-śmietanowa 105

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania