ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:279/1309)

Placek z serem i jeżynami ( niby sernik ) 213

boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny. Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z serem i jagodami 416

boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Knedle z truskawkami 363

lepszy, niż przy użyciu tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni

Ratunku obiad
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 158

ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!   Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem(...)soku z cytryny, schłodzić w lodówce.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec spód tarty ok 20 min. Banany przekroić wzdłuż, poukładać na ostygniętym spodzie tarty, wyłożyć masę, zetrzeć czekoladę na górę ciasta i dać do lodówki do schłodzenia. Smacznego

pink envelope
Stefan czy Sefanka 156

herbatników 800 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa  Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze(...)układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki

NaKońcuJęzyka
Drożdżowa babka z czekoladą 159

wielką chęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:) Składniki: 2 jajka,  100ml letniej wody,  10g świeżych drożdży(...)szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka kakao,  40g masła,  łyżeczka cynamonu,  opakowanie białej polewy do dekoracji (użyłam Helio) . Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe

Z miłości do słodkości
Orzechowe ule! 108

malutkiego, słodkiego ula. Skrywa on w środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione jest aromatyczną, lekko alkoholową, jajeczną masą. To chyba dzięki dodatkowym procentom, tak bardzo kusi. Składniki na ciasto: 200g mielonych orzechów włoskich 200g cukru pudru 1 białko jaja kurzego Sposób wykonania: Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego mielone orzechy włoskie(...)pudrem, masłem i spirytusem na gęstą masę. Do wykonania uli będą potrzebne foremki na ule (można je bez problemu kupić na allegro). Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Przepis na pyszne, kakaowe ule znajdziecie tutaj

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

Przygotowujemy nadzienie. Jajko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, kandyzowaną skórkę, budyń i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód ciasta sypiemy 3 łyżki bułki tartej, wykładamy połowę owoców, masę z jogurtu, posypujemy łyżką bułki tartej, resztą owoców, a na wierzch ścieramy pozostały kawałek ciasta. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45 minut, wyłączamy

Rozpustne gotowanie
Śliwkowe ciasto z lukrem 136

Powstało z nich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml(...)gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować. Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.  Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć

Cakes By Kejt
Słodka kostka czyli ciasto architekta 208

kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały.  Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao. W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem dziurki i kładziemy go na wierzch masy. W dziury wkładamy po kawałku banana i przykrywamy go wyciętymi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Karmelowe ciasto z gruszkami 151

każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu:) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki(...)Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem. Krem 2: 1 puszka gruszek w syropie; 1 kisiel cytrynowy; sok z cytryny; Wykonanie: Gruszki osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Ugotować kisiel ze szklanki syropu, proszku i soku z cytryny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, na jeden wyłożyć gruszki

In my kitchen
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 97

objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy

Apetyczna babeczka
Fale Dunaju ze śliwkami 294

minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto.  3.  Polewa: Z margaryny, cukru, wody i kakao gotuję polewę. Chwilę studzę. Przekładam do rękawa cukierniczego. Na cieście robię z polewy kratkę. Ciasto wstawiam na godzinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 157

bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym

Mania Wypiekania
Ucierane ciasto Donny Hay 159

małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ucierane

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania