babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko(...)rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy. Czekoladę połamać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasta na tartę - przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Siekamy nożem razem z masłem i zagniatamy, robiąc to w miarę szybko, żeby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Nie bawimy się masą w tworzenie ciastowych ludków tylko wrzucamy do lodówki na pół godziny celem schłodzenia. Po tym czasie można ciasto rozwałkować(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. W międzyczasie mieszamy śmietanę z cukrem i mąką do momentu, gdy masa będzie aksamitna - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zalewamy mieszanką podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut. Tarta jest nieziemska w połączeniu z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany i listków świeżej mięty
sama złodyczgębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też(...)fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi ziarnkami wanilii za pomocą trzepaczki.Odlać sok, który puścił rabarbar. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki.Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar, na wierzch wylać masę budyniową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut.Ostudzić.Smacznego!O meczach nie pisałam nic. Nie jestem fanką piłki
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś, ale tym razem w mniejszych blaszkach Składniki na ciasto: 10 łyżek mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie(...)rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować
Mania Wypiekaniaczęści. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona na spodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce
W kuchni wieczoremciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy masę. Wylewamy(...)konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Złożenie ciasta: 1. Kakaowy biszkopt 2. Połowa masy 3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości paska ciasta), w miejsce zostawionych przerw wlewamy tężejące galaretki (tak, żeby te same
psgotujemydodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone. Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany 13o g Mąki pszennej tradycyjnej 1 płaska(...)wanilii , masło , żółtka , kawę rozpuszczalną , śmietanę wszystko dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać , na końcu dodać ubitą pianę z białek . Do foremek na babeczki wkładać po łyżce kopiastej ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Śmietanę kremówkę ubić z cukrem , dodawać stopniowo serek
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam. Post Ciasto kokosowo
Marta Gotujeodcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej jak tylko się da - mąkę, mleko ,cynamon i sól roztrzepujemy na jednolitą masę - wkładamy kwiatka do ciasta, łyżeczką dokładnie oblewając kwiat z każdej strony - mniszka wyciągamy łyżeczką na rozgrzaną oliwę (na łyżeczce niech będzie dodatkowa ilość ciasta
Pora na pora i pomidoraprzesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę zdarza się że ciasto potrzebuje nieco więcej mąki wtedy należy jej dodać, ciasto jest gotowe gdy nie lepi się do ręki
RAROSSAformę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowodość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowołyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie(...)blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty) Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy
Słodkości i nie tylkoRafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru(...)Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas przechowujemy w lodowce
Smakowy Raj