Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam!Biszkopt (na formę 22x32 cm):3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanejszczypta soliBiałka ubić ze szczyptą soli(...)ciasto z powrotem włożyć do formy.Syrop do nasączenia:sok z 1 cytryny3 łyżki cukrukilka łyżek wodyWszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt.Masa jogurtowa:800 g jogurtu greckiego250 ml kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyJogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie
Food SquareDodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę(...)Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto
Zainspirowana w kuchniBardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również zrobić je na spodzie z herbatników. Świetnym dodatkiem są tutaj winogrona, które również można zamienić na inne swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych(...)masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę i wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą
Smakowite Daniaamoniaku 1 op. cukru waniliowego Jabłka: 6 kwaskowych jabłek sok z 1 cytryny 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g masła 1op. cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy margarynę i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy(...)ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Moje Kuchenne Rewelacjepaściejasne ciasto:330 g mąki orkiszowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki tonki w proszku250 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka60 ml mlekaNajpierw przygotować ciasto zielone:Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Wlać mleko, zmiksować. Na końcu dodać barwnik(...)ciasto ostygnie, wyjąć je z formy i pokroić na kromki grubości 1-1,5 cm. Foremką do ciastek z każdego kawałka wyciąć choinkę.Przygotować jasne ciasto:Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Na końcu wlać mleko, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka(...)koniec po łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół
Smaczne Zdrowewymieszać łyżką. Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części. Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy
Ala piecze i gotujedwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć(...)garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną. Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać. Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)cienkiego noża). Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia. Polewa Czekoladowa: Kremówkę
Słodka Stronawyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie miksera na bardzo puszystą masę. Cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Ciasto wykładamy na blachę, równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1cm i pieczemy ok. 10-11 minut (to ważne(...)elastyczna) w 220 stopniach. Natychmiast po upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej
MyCookBook.plSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)puree z dyni - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki wrocławskiej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru brązowego - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon - 1/4 łyżeczki
SMYKWKUCHNIszklanki oleju 1 duże jajko Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi(...)przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy
Rozpustne gotowanieSkładniki: (16 sztuk) Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta solo 1 łyżka proszku do pieczenia 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao Masa serowa: 250 g sera białego 2 - 3 łyżek cukru waniliowego 0,5 opakowania budyniu waniliowego Kruszonka(...)bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rady: Do wymieszania
Ciastka - domowe słodkościkonsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszam z proszkiem budyniowym. Białka ubijam(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą serową. Następnie wykładam na podpieczony spód. Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiokoło 30 minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica ok 28 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem całą powierzchnię, lekko podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąc z piekarnika. Następnie przygotować masę serową. Ubić białka i odstawić. W innej misce(...)utrzeć żółtka z cukrem i masłem, później partiami dodawać twaróg. Wszystko dokładnie wymieszać. Wmieszać delikatnie szpatułką mąkę a następnie ubite białka. Całość delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy, przelać na upieczone ciasto i do piekarnika na kolejne 45-50 minut 180 °C. Zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Później wyjąc i studzić na kratce. Przygotować polewę. Wszystkie składniki
Tagebuch po polsku