ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:266/1309)

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 241

ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie(...)objętość. W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się jabłkami. Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć jabłka -najlepsza jest antonówka. Poddusić je i doprawić cukrem i  przyprawami do smaku. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat. Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )  prostokąt, zbliżony wielkością do blachy. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek. Ciasto

potrawyregionalne
Cytrynowiec 586

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 598

szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm.  Piec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa serowa: 700g twarogu z wiaderka,  200ml śmietanki 30%,  3/4 lub całą szklankę cukru(...)pudru,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta. Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze. Źródło:  Cukierenka Klementynki

Z miłości do słodkości
Czekoladowy Milky Way z truskawkami 357

jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa truskawkowa: Truskawki blendujemy, w garnuszku zagotowujemy(...)mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi kuleczkami. Schłodzić ok 1h.  Smacznego

Niezły Młynek
Babka marmurkowa z wiśniówką 186

wymieszać łyżką.  Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór.  Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C. Piec przez 45 min.  Po ostudzeniu

Pasja Smaku
Murzynek 127

Składniki: (mała forma) Ciasto: 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 4 jajka (osobno żółtka i białka) 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Polewa: 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Masło(...)mlekiem. 3. Łopatki od miksera umyć i dokładnie wytrzeć. Ubić na sztywno białka a na koniec dodać kakao. 4. Ubite białka z dodatkiem kakao delikatnie wmieszać w ciasto. (ŁYŻKĄ / SZPATUŁKĄ) 5. Gotową masę przelać do przygotowanej blachy. Piec ok. 40 min.(+/-) w temperaturze 190 st. C. 6. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. 7. W garnuszku rozpuścić masło, cukier puder

A Ty Smakuj Mnie
Mazurek czekoladowy 544

jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji 4 - 5 dużych truskawek garść(...)wodną (na ogniu postawić rondelek z wodą, a na nim miskę tak, by woda nie dostała się do środka), mieszając energicznie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy - umyte truskawki pokroić na ćwiartki, układać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne czekolady (zostawić 1 truskawkę do dekoracji) - gorącą czekoladę wykładać łyżeczką

Smakołyki Bereniki
Caluski, laurka i mini serniczki. 164

malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje. Migdalowe mini serniczki przepis na 25 sztuk skladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki(...)masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego. Na koncu dodajemy ubite na sztywna piane bialka. Delikatnie mieszamy. Masa serowa napelniamy papilotki z przygotowanym ciastem. Posypujemy platkami migdalowymi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu serniczki nalezy wystudzic i posypac cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5131

wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie(...)cukier, mąkę i budyń w proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy czubatą łyżeczkę budyniu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy

e-PrzepisyKulinarne
Przysmak Magdy 42793

Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku(...)śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego

kgwjanczewo
Chałka z makiem 244

jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z masą serową i galaretką. 155

połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.    Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną masę na biszkopt i ponownie równo rozsmaruj(...)galaretką nie wypłynęły na wierzch. galaretkę przygotuj wg. przepisu na opakowaniu, w upalne dni możesz odjąć trochę wody lub dosypać łyżkę żelatyny. Teraz zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka i masa serowa zastygły

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 504

proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać(...)lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały. Forma na ciasto mogłaby być nieco większa bo ciasta wyszło pełniutko po same brzegi

Monia miesza i gotuje
Rolada z truskawkami 252

truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki  do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych(...)dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą

Mechanik w kuchni
Domowy kopiec kreta 325

jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na talerz(...)odstawiamy do ostudzenia Do miski wsypujemy sypkie składniki Formę smarujemy margaryną Mieszamy sypkie składniki Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy Dodajemy jogurt i mieszamy Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika Upieczone ciasto Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia Wydrążamy środek ciasta Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto Na spodzie układamy banany

Sprawdzone przepisy kulinarne