rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować(...)startej mlecznej czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.Przed podaniem posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościPycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g) Sposób przygotowania(...)proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki
Na Ciasteczkowych Papierachcukier na średni ogień i pilnujcie. Szykujemy białka. Na niskiej prędkości lekko je rozbijamy i spieniamy. Solimy, przechodzimy na wyższą prędkość miksera i ubijamy białka do momentu “soft peaks” . Masa białkowa musi zostawać w misce po odwróceniu, ale uważajcie, żeby jej nie przebić i żeby białka nie zaczęły zbierać się w grudki . Po jednej łyżce dosypujemy pozostałe 50g cukru(...)rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni. Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową. Bezę
Karo in the Kitchenmiksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń(...)około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanieodstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i delikatnie wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając ręką. Ciasto ugniatać na gładką masę przez około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcję. Do każdej dodać ulubione składniki i zagnieść (pesto, posiekane
cooklifemasła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach
Proste Potrawytakie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów
Przysmaki KarolkiŁatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć(...)Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny
Anioły w kuchniŁatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć(...)Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny
Anioły w kuchniwyglądem.Składniki na kruszonkę piernikową:250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyzeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko MSkładniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:makę(...)gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać kandyzowane owoce i szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe. 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć
dolcevitainmykitchenWykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w temp. 180'C. Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny(...)mojego blatu w misce. Na kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję kakao z cukrem pudrem. Do reszty masy dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej. Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę
Ciasteczkowy Potwórdzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki:120 g cukru pudru4 żółtka280 g mąki14 g drożdżySzczypta soli200 ml mleka70(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Po ponownym wyrastaniu wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego
Słodkie PrzyjemnościKORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem(...)cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO! Z dyniowymi pozdrowieniami
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt, soczyste, kwaśne wiśnie zatopione w galaretce i masa śmietanowa z płatkami kokosa. Bajka, mówię Wam ;) Lekki i delikatny, zachwyci każdego, gwarantuję. Przygotowany na urodziny Męża. Po kawałku tego ciasta warto odwiedzić http://www.body4you.pl(...)urozmaicenia swojej diety, polecam szczególnie sportowcom ;) Przy takiej ilości słodyczy jak u mnie trzeba jakoś inaczej o siebie zadbać ;) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewy