ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:254/1309)

Ciasto "Miodowa Krówka" 236

jajko 125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut(...)budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić.  Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.  SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć

Cakes By Kejt
Naleśniki - przepis 268

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest cała masa, a ja przetestowałam też niejedną kombinację. Ostatecznie najlepiej robi mi się naleśniki z przepisu ciotki :-) Bo zawsze wychodzą, nigdy się nie przypalają i to ja decyduję, czy mają być grube, czy ultra cienkie. Jak grube, to nakładam chochlą ciasto naleśnikowe na patelnię i tak zostawiam, a jak cienkie, to po nałożeniu ciasta rozlewam(...)jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę miksując na najwolniejszych obrotach. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już

Passions hobbies life
Piernik staropolski cz.2 99

Przygotowanie Ciasto po kilku tygodniach leżakowania wyciągamy z lodówki i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 36 cm na 25 cm (na grubość około 0,5 cm). Jeśli ciasto jest bardzo twarde i stawia opór przy wałkowaniu, to przez chwilę je ugniatamy dłońmi, co uelastyczni i ogrzeje masę(...)Podczas wałkowania podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 12-15 minut (góra-dół). Następnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Postępujemy analogicznie z każdą częścią ciasta. Kiedy warstwy piernikowe są całkowicie wystudzone, zabieramy się za złożenie ciasta. Powidła przekładamy

Analiza Smaku
Tarta cebulowa 222

gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki soli. Całość miksowałem, aż powstała masa przypominała w konsystencji okruchy. Wtedy dodałem 1 jajko i całość dalej miksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które zawinąłem w folię spożywczą i odłożyłem do lodówki.  Wszystkie cebule obrałem z łupin i pokroiłem w dość grube - około półcentymetrowe - piórka(...)czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka z jajek. Całość zmiksowałem na gładką masę, dodałem pozostałą część żółtego sera i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowaną masą zalałem cebule ułożone na cieście. Na wierzch tarty dodałem pozostałą część cebul.  Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie

Wyprawy kulinarne
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 113

Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać

Projekty ze smakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 514

odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce

Monia miesza i gotuje
Odrywane bułeczki z masą krówkową 159

Składniki:600 g mąki pszennej,45 g świeżych drożdży,3 łyżki cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju,szczypta soli,2 jajka.Dodatkowo:1 puszka masy krówkowej, cukier puder do posypania.Przygotować ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać(...)minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 150

się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa i strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki(...)zmielonego cynamonu * 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę gotujemy z przyprawami. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 123

niego cukier, lekko ubite jajka, cukinię (startą na tarce o grubych oczkach), posiekane daktyle i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj porządnie. Cały czas mieszając dodawaj do masy składniki suche (mąkę z proszkiem i sodą). Przełóż ciasto do tortownicy (23-24cm) i piecz ok. godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut(...)tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.   Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję

Mania Wypiekania
Murzynek 136

Proste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość.  Skadniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy(...)pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego

Salonik smaków
CIASTO Z RÓŻĄ 177

pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.              Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym(...)PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową  kremu przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem posmarować kremem dokładnie wyrównać, zalać tężejącą masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto udekorować kandyzowanymi płatkami róż. Ciemne kropki w kremie to płatki róży z konfitury  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami 524

pieczenia wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy(...)szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu i posypujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 128

wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy(...)foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 176

Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta 1 łyżeczka cynamonu * Dojrzała Antonówka(...)teflonowego i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.  Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć, wystudzić

maniapieczenia
Mikołajkowe ciastka z odzysku 176

sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć(...)czekoladę, połaczyć. Masa powinna być lekko lepka, bez problemu dająca się formować w kulki. Jeśli jest zbyt sucha - dolać kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki.Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach do minimuffinek. Schłodzić w lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze