ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:254/1309)

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 136

wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy(...)foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 184

Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta 1 łyżeczka cynamonu * Dojrzała Antonówka(...)teflonowego i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.  Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć, wystudzić

maniapieczenia
Mikołajkowe ciastka z odzysku 182

sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć(...)czekoladę, połaczyć. Masa powinna być lekko lepka, bez problemu dająca się formować w kulki. Jeśli jest zbyt sucha - dolać kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki.Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach do minimuffinek. Schłodzić w lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 164

Przepis pochodzi ze strony Chillibite.pl ., z której nieustająco czerpię kolejne kulinarne inspiracje.  Muszę powiedzieć, że smak ciasta mnie pozytywnie zaskoczył... wytrawny spód i słodka delikatna piankowa masa na górze. Ja do ciasta wykorzystałam upieczoną dynię, ale jeśli nie macie pod ręką upieczonej dyni, to możecie użyć świeżej i ugotować ją na parze. Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Składniki(...)ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy i śmietanę, a następnie mieszamy z dynią. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, łączymy je potem delikatnie z masą dyniową. Cała masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 134

filo. Należy pamiętać, aby każdy płat ciasta posmarować masłem. Dzięki temu poszczególne płaty ciasta połączą się ze sobą.  Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z cynamonem. Przygotowaną masę orzechową wysypać na ciasto filo.  Następnie ponownie ułożyć połowę ciasta filo (pamiętajcie o smarowaniu masłem każdego płatu).  Przygotowane ciasto naciąć, np. w trójkąty (pamiętajcie - należy naciąć każdy płat ciasta!). Wstawić

Ugotować
ekspresowe pączki 188

ciasto. Wrzucić odrobinę ciasta na rozgrzany olej, jeśli zacznie skwierczeć i wypłynie, tzn., że temperatura jest odpowiednia. Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć je w oleju, by ciasto nie przywierało. Nabierać masę i wrzucać na olej, w razie potrzeby pomagać sobie drugą łyżeczką zgarniając ciasto. Kontrolować kolor pączków, odwracać na drugą stronę. Jeśli zbyt szybko ciasto stanie się brązowe

zabawa smakiem
Tarta z owocami leśnymi 181

Kruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać

Domowa cukiernia Ewy
Krokiety z pieczarkami 191

czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem. Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy

dom-agi.pl
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6339

przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Rabarbarowo truskawkowe 153

żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem, oraz cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Rabarbar obrać, opłukać, osączyć pokroić na kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru. Truskawki umyć, obrać z szypułek, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowe light 231

minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy

Mania Gotowania
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 197

pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godz. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej i na noc włożyć do lodówki. Wtedy przed wałkowaniem należy

Ratunku obiad
Króliczy tort z malinami 181

kolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt:  1 szklanka mąki pszennej,  5 jajek,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru,  czubata łyżeczka proszku.  Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru,  200g glukozy,  8 łyżeczek żelatyny,  3 krople gliceryny,  140ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy

Z miłości do słodkości
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 100

dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje do połączenia składników - nie można miksować zbyt długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski(...)wyciągam z piekarnika, wysypuje ciecierzyce i zdejmuję papier. Jeszcze ciepłe wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo).Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała

Magiczna kuchnia Darii
Tarta z truskawkami i masą budyniową 427

obciążyć. Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez około 10 min. Można delikatnie odjąć temperaturę. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki brązowego cukru 120 g masła  2 szklanki mleka olejek waniliowy do ciast(...)wyłączyć. Taki budyń zostawić do prawie całkowitego ostygnięcia. Następnie po kawałku dodawać ciepłe masło i kilka kropel olejku waniliowego. Połączyć w jednolitą masę. Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto.  Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami. Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2) Milion kalorii do zjedzenia ! Już się nie mogę doczekać

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania