ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:261/1309)

Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 193

boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 s. C. Szczypiorek drobno siekamy, mozzarellę ścieramy na tarce, wszystko mieszamy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia(...)oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :)tarta na kruchym cieście z łososiem, pomidorkami i rukolą

Bon Appetit Małgorzaty
Mini pączusie z nutką waniliową 166

zimną wodą, oraz 2 łyżki. Pączuszki nakładać dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość lepkie. Po każdym nałożeniu zanurzyć łyżki w wodzie, aby łatwiej się nam nakładało masę. Pączki smażyć do zbrązowienia (sprawdzać ciasto patyczkiem, czy nie jest surowe). Odsączyć tłuszcz na ręczniczkach kuchennych. Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pychota

ChilliJemy
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3920

Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy przygotowujemy tak samo i z takiej samej(...)spożywczą, żeby na wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy

Trzeci talerz
Jabłecznik na biszkopcie z budyniem i kokosem. 219

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. MASA JABŁKOWO-BUDYNIOWA: 600 g jabłek 1 litr wody 2 budynie śmietankowe z cukrem      Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą

Rozpustne gotowanie
Ule Karoliny 189

Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich(...)ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nałożyć położyć porcję masy bakaliowej,skleić formując kulkę.Ciasto w formie posmarować powidłami

Bajeczna Kuchnia
Tarta malinowa z mascarpone 217

rozgrzanego do 170'C, pieczemy  ok. 30 min. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Możemy dodatkowo dodać jeden serek Danio. Masę wykładamy na upieczone ciasto. Układamy maliny. Wstawiamy do lodówki, by ciasto schłodzić. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 169

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem  do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki

Gosia gotuje
Pierniczki 182

piernikaSposób wykonaniaMiód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość

Mix smaku
sezamowiec 219

części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia.  Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić.  Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie(...)wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę.  W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 149

Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki i cynamon zmiksować. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego(...)objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek. Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Blat ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej odstawić na noc. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Posmarować ciasto polewą. Ja posypałam startymi migdałami

królestwo garów
Rolada czekoladowa 273

koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę(...)śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na  końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę masa czekoladowa się nieco przesunie..Odcinamy końcówki by roladzie nadać ładnego wyglądu. Resztą

Przysmaki Karolki
Mazurek pierrot-lion 183

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie  migdałów mielonych - 80 g Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt

Ciasteczkowy Potwór
wykwintny sernik wielkanocny 1364

lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka(...)maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową: 7 białek niepełna szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych

Domowy Smak Jedzenia