Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie migdałów mielonych - 80 g Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt
Ciasteczkowy Potwórlodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka(...)maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową: 7 białek niepełna szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych
Domowy Smak JedzeniaBrownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno. W tym przypadku zalecałabym poskromienie łakomstwa (tak, nie jest to proste, ale wiem, co mówię) i odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się(...)czekoladowo-daktylową masę i za pomocą dużej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz 30 minut. Przestudzone brownie oprósz delikatnie cukrem pudrem. 8-10 porcji
Roślinna - blog wegańskidużej miski wrzucić wszystkie suche składniki nadzienia - dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać i wymieszać ze śmietanką, połączyć z suchymi składnikami - dokładnie wymieszać. Do masy śmietanowo - jajecznej wrzucić rabarbar i truskawki - wymieszać i wylać na podpieczony spód. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich(...)szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia" tylko delikatnie obsypać je cukrem pudrem. Ciacho jest wyśmienite na upalne dni - winne, delikatnie kwaskowate, masa rozpływa się w ustach - przepyszne! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnitańszy i z pewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości(...)zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać, jeśli po wystudzeniu zacznie się oddzielać, to wystarczy tylko zamieszać i z powrotem bardzo ładnie się połączy. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej
Apetyczna babeczkamasę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej(...)wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik
Pyry na GazWykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej(...)rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia
Zainspirowana w kuchniszklanka gor\u0105cej wody (wrz\u0105tek)"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Do misy w kt\u00f3rej b\u0119dziemy miksowa\u0107 lub wyrabia\u0107 r\u0119cznie ciasto doda\u0107 m\u0105k\u0119, s\u00f3l, roztopiony smalec (lub mas\u0142o) oraz wrz\u0105tek.","text":"Do misy w kt\u00f3rej b\u0119dziemy miksowa\u0107 lub wyrabia\u0107 r\u0119cznie ciasto doda\u0107 m\u0105k(...)u0119, s\u00f3l, roztopiony smalec (lub mas\u0142o) oraz wrz\u0105tek.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-tortille-tradycyjna-meksykanska-tortilla\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6af2f71871","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wszystko wymiesza\u0107 mikserem z ko\u0144c\u00f3wk\u0105 do ciasta dro\u017cd\u017cowego (hak) lub wyrobi\u0107 r\u0119cznie. Je\u015bli wyrabiamy r\u0119cznie, uwa\u017cajmy \u017ceby si\u0119 nie poparzy\u0107. Wrz\u0105tek dodany
ProstePesto.plKochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego(...)ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychŚmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte galaretki z owocami.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Na zastygniętą masę wylać tężejącą galaretkę, można także wyłożyć owoce,odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzeniesprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów. Tym razem proponuję zdrową wersję tarty z truskawkami. Prawdziwa tarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne(...)sitku. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje
maniapieczenianasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.Tortownic
Moniki Smakołykidodanej porcji.Ubite białka dodaj do żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami.Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry.Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!), aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego(...)czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia.Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, rum lub brandy i zmiksuj wszystko na gładko.SKŁADANIE CIASTA:Biszkopt wyjmij ostrożnie z blachy: ostrym nożem obkrój ostrożnie boki biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem odwróć blachę
Słodko-Słony Świat Ilonywarstwy i charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka(...)dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową. 10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Źródło/ Inspiracja: sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Domowa Cookierenka AgiCiasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami. *ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu
Olikowa kuchnia