ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:265/1309)

klasyczne eklerki z budniem 143

lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup.  Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt ale podczas(...)mleka łyżeczka masła Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ptysie z bitą śmietaną 109

ciasta ptysiowego.  Składniki na 12 dużych sztuk: na ciasto:  szklanka wody szklanka mąki pszennej 125 g masła 4 jajka na nadzienie: 600 ml śmietanki kremówki 2 opakowania zagęstnika do śmietany 4 łyżki cukru pudru + do posypania Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia(...)wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić na połowę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 264

konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście

Słodkości i nie tylko
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 194

oleju. Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem,  dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko, mieszam z bułką tartą. Ciasto rozkładam na blacie. Wykładam na środek masę pasztetową, zawijam tak, by zakładka znajdowała się u góry i dokładnie sklejam końce, by nic ni wypłynęło na zewnątrz. Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem i układam całość

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami 357

Wspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 109

proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki(...)lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 324

Delikatna, puszysta masa z borówkami zamknięta w biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie.     Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta(...)taki sposób, aby jedna jego część wystawała nad formę. Masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy (deseczką i czymś cięższym). Po ok. 30 minutach zdejmujemy „obciążenie” i wstawiamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali

mojewypiekiinietylko
KOSTKA CAPPUCCINO-KOKOSOWA 186

kakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Masa Cappuccino : Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać cappuccino oraz mleko a następnie ubijać(...)ubitej śmietany dodać wiórki kokosowe i zimną żelatynę i zmiksować aż składniki połączą się ze śmietaną. Na schłodzonej masie cappuccino układam ciemny biszkopt, i wylewam masę kokosową oraz posypuje całości wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny-schłodzone smakuje najlepiej. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sernik klasyczny 292

Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już(...)cukru pudru; – 25 dag masła; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 6 łyżek kaszy manny Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Czekoladowy sernik na spodzie orzechowym 121

razem robiłam to ręcznie ponieważ na małą tortownicę trzeba niewiele ciasta. Najpierw połączyłam suche składniki, potem dorzuciłam żółtko i śmietanę i wyrobiłam ciasto. Gotowym ciastem wyłożyłam tortownicę i wsadziłam do lodówki. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuszczamy czekoladę (najlepiej na parze) i dodajemy do masy serowej. Potem wylewamy masę na spód orzechowy(...)robimy polewę. Cukier puder mieszamy z jajkiem a następnie dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. W między czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do masy i mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy startymi orzechami a następnie dekorujemy całymi orzechami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto Mleczna kanapka z kokosem. 252

składniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę porcji ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie jeszcze ciepłą masę, wyrównujemy i na wierzch wylewamy resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy  ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika

Rozpustne gotowanie
MAKOWIEC CYTRYNOWY 92

przypalił). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejek i pianę z ubitych białek. Dołożyć mak i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta i rozprowadzić na całości. Wyłożyć masę z maku i na wierzch resztę ciasta. Ciasto niezbyt dobrze się rozprowadza, dlatego proponuję zrobić tzw. esy floresy, co uatrakcyjni wygląd ciasta po upieczeniu. Piec 40 -45 minut

Kuchnia w opałach
Sernik tradycyjny 194

kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao.   Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.   Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka od białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną margarynę, aromat(...)oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Szybka napoleonka z masą grysikową 214

Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy

Moje pyszne gotowanie