ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:274/1309)

Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 285

sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką  na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni

Rozpustne gotowanie
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 372

przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy(...)wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Ekspresowy mazurek bez dodatku cukru 171

kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy

Mienta blog
Babeczki z masą makową 243

mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 190

minut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę

I tu będę miała takie te
Zawijana strucla orzechowa 232

wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym masłem. Ze zmielonych orzechów, śmietany, cukru, rumu, cynamonu i dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 185

dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram

Mango Papaja
ciasto "Gargamel" 213

ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu.  *piekłam w foremce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
orkiszowe chrupiące bagietki 192

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
chrupiące maślane domowe bagietki 166

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 195

misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy  -zostawiamy

dlaSmaQ
bułeczki kokosowe 265

wyrośnięcia. Masa: Mleko zmiksować z jajkami i mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając gdyż bardzo się przypala. Połączyć z wiórkami i odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą nadziewamy masą. Bułeczki układamy w wysmarowanej olejem formie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami. Z przepisu wyszło mi ok 30 bułeczek. Pieczemy w temp 180 stopni przez

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z wiśniami 248

żółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto powinno być gęste lejące. Utartą masę przełożyć do blaszanej formy ( tortownica o średnicy 30 cm  ) wyłożonej pergaminem.  Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno.  Na wierzch ciasta wylać ubite

zielonacukinka
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 230

Propozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny  lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)Sachera i  powkładałam w ciasto połówki śliwek.   Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piekłam około 45 minut  w 180 stopniach. Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem. Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło. Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą. Roztopiłam czekoladę

potrawyregionalne
Piernikowa rolada z marcepanem 254

cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika(...)wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować polewę czekoladową.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej

kolorowotorcikowo