ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:275/1309)

Bułeczki do hamburgerów 116

ciepłej wody. Następnie zalać nią drożdże z cukrem. Odstawić miskę na około 10 minut. Dodać do ciasta sól, jedno jajko i masło, całość dobrze wyrobić, na jednolitą masę, aż do momentu, aż ciasto przestanie odklejać się od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. My robimy płaskie kulki

KasiaiKrzysiu.pl
Placki z cukinii 329

najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie).  Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku

Qchnia po prostu
Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 136

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin ze względu na świeży zakwas. W poniedziałek po południu dolać ok. pół szklanki wody do ciasta (mąki nasiąknęły wodą i masa przestała być zwarta, zaczęła się rozsypywać). Wyrobić.   Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb sezamowy 148

wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze) Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego sezamu pozostawić do dekoracji). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 207

można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki(...)galaretki. Studzimy.   Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, pulchną masę przez ok. 10 min. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostrożnie mieszamy, potem po trochę naraz ciągle mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Świąteczny makowiec drożdżowy 271

rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto : * 0,5 kg mąki pszennej * łyżka cukru waniliowego  * pół kostki świeżych drożdży  * łyżka cukru  * 2 żółtka * 3/4 szklanki ciepłego mleka Nadzienie : * masa makowa z bakaliami Helio   * białko jajka do posmarowania makowców  * lukier do ozdoby makowców  * skórka(...)można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym białkiem. Piec do zrumienienia

Magiczne Życie Marty
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 183

twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 100 g masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa serowa: 250 g twarogu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Lukier pomarańczowy(...)gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić. Twaróg rozdrobnić w misce, dodać cukier i żółtko, wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na prostokąt. Wyłożyć masę serową, rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Zawinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. Formę do babki natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć zrolowane ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Karpatka 238

razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut(...)być gładka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Klasyczny Keks z Bakaliami 234

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy

Słodka Strona
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 127

mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie(...)ognia i do gorącej masy (ale nie wrzącej ! ) wsypujemy 2 galaretki i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy znacznie stężeje, ale nadal będzie lejąca rozprowadzamy ją na cieście i odstawiamy do całkowitego stężenia. Pianka : galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodaję dodatkowo jeszcze 2 łyżeczki żelatyny). Śnieżkę ubijamy

My simple kitchen
Szarlotka 115

masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy(...)równomiernie przeszły całą masę. 4. Połowę soku odlej do osobnej szklanki, dodaj łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej. Wymieszaj. Dodaj do masy i energicznie przemieszaj. 4. Sukces!  Wypij resztę soku i zostaw jabłka by przestygły. Wróć do ciasta Składanie tego wszystkiego. *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej

Fiolka w kuchni
Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera 200

Prawda, że przygotowanie ciasta jest prost? Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy. Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę. Przygotowanie kruszonki: Do miski wkładamy masło, siekamy je wstępnie nożem. Następnie wsypujemy mąkę i cukier. Rozcieramy wszystko ręką tworząc delikatną kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta (nie musimy wykorzystać

Słodkie okruszki
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 234

czerwona papryka 4 jajka 100 ml śmietanki kremowej 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku cytryna do skropienia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w gładką masę, uformować kulę i odłożyć do lodówki na min 30 min. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Paprykę pokroić w ósemki (oczyścić z nasion) i smażyć na patelni grillowej przez około(...)aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę i roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać

cooklife
Sernik 130

cukru wanilinowego Masa Serowa 1kg sera śmietankowego 1 olejek śmietankowy 2 budynie śmietankowe 10 jaj 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% Lukier do polania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez ok. 10 minut. Ser: W pierwszej(...)ubić 10 żółtek z ½ szklanką cukru. W czwartej ubić śmietanę kremówkę. Do pierwszej miseczki dodać ubite białka i śmietanę, wszystko wymieszać. Następnie dodać żółtka i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie ale na szczęście nie zrobi się kapeć. Po wystudzeniu polać

Pychotkaaa
Babka kajmakowa 274

wolnych obrotach) żółtka, sok z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez(...)formy.W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę i podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą.Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania