Propozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)Sachera i powkładałam w ciasto połówki śliwek. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem. Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło. Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą. Roztopiłam czekoladę
potrawyregionalnecukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika(...)wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować polewę czekoladową.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej
kolorowotorcikowoprzez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i odstawiamy na chwilkę aby napęczniała(...)konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchendachówki by na siebie zachodziły) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie z jajka, cukru i kremówki i cynamonu robimy masę, którą wylewamy na ciasto po upływie 20 minut. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia
Przysmaki Karolkiprzemian. Gdy dolne paski połączymy ze sobą wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim. Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą. Wierzch dekorujemy według uznania
Sama słodycz i szczypta chililodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie(...)żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe. Smacznego
Kuchenne Wariacjesuche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego
Proste Potrawywaniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej mak. Masy wykładamy kolejny na ciasto: z budyniem, kisielem, z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni) Gotowe ciasto można
ciastkarnia na kruchym spodzieprzepadałam bo była tam też galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka. Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty , zaś biszkopt robiłam według Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru(...)miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec ok. 40 minut, sprawdzić po tym czasie patyczkiem, jak jest suchy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Masa - kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem
pink envelopePyszna, słodka przekąska Składniki 40 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 15 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany masa: 3/4 puszki masy krówkowej, 1
czarrna od kuchniWlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki. Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem(...)pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce. Przygotować frosting do polania ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników. Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny. Ciasto z frostingiem schodzić
kolorowotorcikowosiostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku 100 g miękkiego masła(...)dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym
Ze smakiem i z pasjąmiksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Dodawaj po łyżce stołowej do masy, aż do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być). Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój(...)wyłóż papierem do pieczenia, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni. Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego
Garniec Magaliemargaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy
Luźna KuchniaTrochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo