łyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie(...)blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty) Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy
Słodkości i nie tylkoRafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru(...)Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas przechowujemy w lodowce
Smakowy Rajjeśli nie macie to kilogram jabłek Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach. Gotowe ciasta pozostawiamy chwile do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy je na pół i smarujemy jedną połówkę prażonymi jabłkami i przykrywamy drugą częścią ciasta(...)drobne plasterki. Następnie przesmażyć je na w niewielkiej ilości wody aż się rozgotują, na koniec dodać wsypać galaretkę cytrynową i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę jeszcze ciepłą można przełożyć na ciasto, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni(...)Masło stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty. Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto(...)używamy. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Podzielić na pół i delikatnie wymieszać z masami. Przelewać po 2-3 łyżki na podpieczone ciasto. Piec około godzinę i 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, zostawić w piekarniku do wystudzenia
Magiczne Życie Martyrównie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis(...)pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka
mojewypiekiinietylkołyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Mąkę, pokrojone masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy. Masa serowa: 500 g sera twarogowego na sernik 250 g mascarpone 1 budyń śmietankowy 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki(...)oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową. Dodatkowo: 300-400 g malin 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe (opcjonalnie) cukier puder Maliny wyłożyć
Moja Galeria Smakumieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać
Przepisy i porady kulinarnebrązowego cukru 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Przygotowanie ciasta: Olej, cukier i banana zblendować na gładka masę, połączyć z resztą składników, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć krążki foremką i piec w temp. 180 C 15-20 minut. Gotowe przełożyć kremem. Krem: 200 g mleka sojowego
greenscarfdobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaałyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą część zawijamy
Sama słodycz i szczypta chilirazem zagnieść ręcznie. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta schować do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać bułką tartą. Masa serowa: 3 śmietany 18% (po 400g) 2 budynie śmietankowe ½ szklanki cukru 4 białka szczypta soli Białka(...)solą na sztywno. Dodawać po trochu cukier, miksując na najniższych obrotach. Dodać budynie, zmiksować. Do masy dodawać łyżka po łyżce śmietanę, mieszając powoli drewnianą łyżką. Gotową masę wylać na kakaowe ciasto. Na wierzch zetrzeć na tartce na grubych oczkach, zmrożoną część ciasta. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiwyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach. Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć
Anioły w kuchnijedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym
Z Kuchni Do Kuchniricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityboki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny. Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowoboki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowolepszy, niż przy użyciu tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni
Ratunku obiad