ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:287/1309)

Ciasto z masą budyniową 170

Pyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..50 dkg mąki6-7 łyżek miodu1 duże jajko10 dkg masła10 dkg cukru pudru1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kwaśnej śmietanyKrem0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z

Moje domowe kucharzenie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 171

było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie

Moje pyszne gotowanie
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 201

proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy(...)budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę

Smaczne Zdrowe
Piernik z herbatą 158

Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKI Na ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki  sody przyprawa do pierników.   Do masy:  6 łyżek błyskawicznej kaszy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik Blue Curacao 261

serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym(...)temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ciasto ostudzić zdjąć z niego papier do pieczenia, wyrównać brzegi i pozbyć się przyrumienienia jeśli powstało- by wydobyć błękit ciasta. Gotowy spód włożyć do tortownicy i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder oraz twaróg, mieszać wszystko dokładnie przy pomocy miksera. 2. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody

KreatywnePiny
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 106

cukier puder. Nie przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni(...)minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka łyżek ciepłego mleka i mieszamy

MyCookBook.pl
Drożdżowe rożki z jabłkami 132

drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy

Kolizje Smaków
Piernik staropolski z masą orzechową 198

Ciasto na piernik staropolski musi leżakować i dojrzewać w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni przed pieczeniem. Z ciastem oczywiście nic się nie dzieje, na pewno się nie zepsuje. Warto o nim pomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony. Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami(...)masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada. Po tym czasie ciasto

https:KKuchniaMniam
Mazurek truflowo-migdałowy 183

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone(...)papierze do pieczenia - łatwiej potem przenieść je na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Marcepanowa rozetka: 200 g białej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką

maniapieczenia
Czekoladowe ciasto 379

łyżki kakao - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa - 1 kostka masła - 3 jajka - 100 g cukru - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki kakao - 1/2 kieliszka spirytusu - wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto : białka wraz(...)cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając oraz obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 45 minut ( do tzw. suchego patyczka). Masa: Jajka z cukrem ubijamy na parze (około 10 minut cały czas miksując, aż masa będzie biała). Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao oraz

Zainspirowana w kuchni
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 214

poprawi ten melancholijny nastrój i doda szczyptę optymizmu. Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa kubusiowa: 1,2 litra soku typu Kubuś(...)ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka,  wsypuję cukier. Zagotowuję. W tym czasie do pozostałego soku wsypuję budyń, dokładnie rozrabiam. Kiedy sok w rondelku się zagotuje,  wlewam rozrobiony budyń w soku, mieszam. Gotuję do momentu, aż zacznie bulgotać i gęstnieć, często mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy masa

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowiec z malinami 166

łyżeczka białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Dodatkowo : maliny Sposób przygotowania: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.  Formę do ciasta o wymiarach (25x40) wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.  Masa z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do jogurtu, cały(...)czas ubijając robotem.  Masę wylać na kruszonkę, poukładać maliny , posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
muffinki ze śliwkami,masą krówkową i śmietaną... 167

dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić ze śmietanfixem i szprycką

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 117

Wszystkie składniki należy zagniatać do momentu połączenia się składników. U mnie wyszło coś na rodzaj kruszonki, która łatwo było później rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce(...)ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń - 2 połówki brzoskwiń

MamaOskarka
Tarta z kurkami i kozim serem 196

usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12  minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania